lördag 22 juni 2019

Midsommardagen

» Vad är ni rädda för?

Det händer att man undrar över människors reaktioner. Vad ligger bakom? Är det simpel rädsla? Fördomar? Okunnighet? Ren och skär rasism? Först ut var Svenska Dagbladets Ivar Arpi som konstaterade att: - "Migrationen förändrar hela Sverige i grunden". Han har ju sett tiggare - oh hemska tanke! Och lite varstans ser han människor med främmande utseende. Något som måste ha varit en hemsk upplevelse? Några dagar senare blåste Kajsa Dovstad i Göteborgs-Posten mer eld på brasan genom sitt litterära mästerverk: - "Har du haft ett Jimmie moment?". Obs att hon lyckas särskriva det hela. Vad det handlar om i korthet är att hon vid ett besök i Gävle bara hittar en invandrarbutik och det enda, enligt henne, ätbara hon hittar där är ett paket snabbmakaroner. Resten är tydligen hemsk invandrarmat som hon inte vill äta. Tur att hon i varje fall lärt sig käka importfödan makaroner!

Pasta
Jag undrar hur hon skulle upplevt mitt Åstorp? Här finns sex livsmedelsbutiker. En stor ICA Kvantum som ju både har olika sorters pasta, köttbullar, falukorv och allt det andra "typiskt" svenska. Men hur hade hon klarat Lidl? Det är ganska tyskinfluerat. Och dom kör ju dessutom ofta med kampanjer med mat från olika länder. Lyckligtvis för Kajsa så är det ju främst europeiska länder i varje fall. Men sedan har vi ju de andra fyra butikerna. Quang Minh Livs! Thailändskt och vietnamesiskt. Jag har själv varit in för att akutleta efter pasta, men hittade bara hyllorna fulla av olika sorters ris och nudlar. Men dom har kunder från hela NV Skåne. Dom andra tre är väl ännu värre för Kajsa.

Åstorps Livs mitt emot järnvägsstationen måste vara en hemsk upplevelse. En, tycker jag, välskött butik som drivs av en driftig entreprenör. Men jag ska villigt erkänna att jag vet inte hur man äter en massa av det som säljs. Centrum Livs några 100 meter bort är mindre. Men ett försök att hitta en försörjning. Ute i ett större bostadsområde hittar vi Idrottsgatans Livs. Det är ju tur för Kajsa att det i varje fall finns en ICA-butik här. Det är tur att hon inte besöker Alfo Gross på Söder i Helsingborg. En jättebutik med hyllor efter hyllor fyllda med matvaror som man inte har en aning om vad det är. Det är spännande att bara gå runt och titta!

Tänk så mycket spännande matkultur vi fått från andra länder. Allt från en korv med bröd via hamburgare, pizzor, kebab, olika former av kinamat, thailändsk mat, vietnamesisk mat. Var inte så fruktansvärt rädda för nya impulser och förändringar kära Ivar och Kajsa och alla ni andra. Var glad för allt det nya ni kan prova på som erbjuds av entreprenörer från hela världen som hamnat i vårt land!

Släng Jimmie och Sverigedumokraterna i soppåsen. Ska ni nöja er med äkta svensk mat så finns den väl knappt. Man kan inte leva på köttbullar och bulle i bulle! Denna skånska specialitet kallas visst i Tyskland för Schweden Bombe! Vet du inte vad det är? Bulle med bulle.

Några reaktioner:
Dalarnas Tidning
Svenska Dagbladet
Dagens Samhälle
SVT
Expressen
Magasinet Paragraf

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Är det det här Sverige du inte känner igen dig i, Kajsa Dovstad? Så skriver Jenny Wennberg i Arbetarbladet och illustrerar med en bild på alla de läkare med utländskt urspring på Gävle sjukhus som håller ihop den svenska sjukvården.
https://www.arbetarbladet.se/artikel/ledare-socialdemokratisk/ar-det-det-har-sverige-du-inte-kanner-igen-dig-i-kajsa-dovstad
Själv tittade jag på mina journaler via 1177 ock kunde se att de tre senaste läkarna jag haft kontakt med hette Parnfelt, Szymanski och Redzepovic. Undrar om Kajsa Dovstad får skrämmande Jimmie moments om hon hamnar i svensk sjukvård också.