lördag 8 juni 2019

Säkerhetsrisker

» Vem kan man lita på?

Jag vet inte om det amerikanska korståget mot kinesiska Huawei är en del av Donald Trumps handelskrig mot Kina eller om det verkligen är så att utrustning från Huawei genom att gå i den kinesiska regimens ledband verkligen är en säkerhetsrisk. Den frågan ligger på en nivå som överstiger min tekniska insyn.

Mobilstopp
Men däremot är det uppenbart att jättar som Google och Facebook visat att dom i sin tur är lydiga redskap för Pentagon och Vita Huset. Först deklarerade Google (uppenbarligen på befallning från Vita Huset) att Huawei inte skulle få full tillgång till Androids operativsystem och Googles appar. Och för någon dag sedan meddelade Facebook samma sak, uppenbarligen på uppdrag av Vita Huset. Huaweis apparater skulle inte få appar som Facebook, Instagram och WhatsApp förinstallerade.

Nu vet jag faktiskt inte om det faktum att Huaweis apparater i fortsättningen eventuellt inte kommer att vara överlusade med förinstallerade appar från Google och Facebook är ett hot eller löfte. Det kommer med alldeles för mycket förinstallerat med operativsystemet på dagens mobiler och plattor. Appar som tar plats, tar resurser och som automatiskt uppdateras vareviga dag. Appar som man kanske aldrig använder och som man i många fall inte ens vet vad dom är till för.

Däremot står det klart att Google och Facebook är lydiga redskap för en supermakts regim. Vem vet vilka uppgifter som appar och operativsystem samlar in och som sedan Google och Facebook uppenbarligen kommer att vara villiga att överlämna till de amerikanska myndigheterna? Och vem vet vad Google och Facebook kommer att vara villiga att installera tillsammans med sina appar på våra mobiler och plattor om USA:s myndigheter begär detta av dom? Eller kanske redan gjort?

För några dagar sedan kunde vi läsa att den amerikanska staden Baltimore fått hela sitt datornät hackat av utpressare. Det handlar om ett virus som utarbetats av den amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agency NSA. Ett virus som kommit på villovägar! Vad kan NSA tänkas kräva att Google eller Facebook stoppar in i sina appar och installerar på alla världens mobiler och plattor en dag? Eller redan har gjort......

Vem är det som är ett säkerhetsproblem för världen? Google och Facebook? Huawei? Vem kan man lita på?

Inga kommentarer: