torsdag 6 juni 2019

Heja Sverige

» Vi firar

I dag är det den Svenska Nationaldagen. Det är verkligen något att vara stolta över. Om vi jämför med andra länder på vår glob så är Sverige ett bra land att leva i. Vi har, jämfört med andra länder på vår jord, en mycket väl fungerande demokrati. Visst finns det mer att önska, men det fungerar trots allt relativt bra. I år firar vi den svenska demokratins 100 år. Det var för 100 år sedan som svensk arbetarrörelse, kvinnorättsrörelse och de liberala krafterna tillsammans lyckades genomdriva en allmän och lika rösträtt för alla. Högern, Kungahuset, Militären osv hade hela tiden kämpat emot, men nu för 100 år sedan insåg man att det inte gick längre. Alternativet sågs som något ännu värre. Revolution! Man var helt enkelt rädda för att svenskarna skulle göra som ryssarna som precis störtat tsarväldet.

Vår svenska flagga
Sedan dess har Sverige utvecklats till ett, trots allt, välfungerande samhälle. Ett solidariskt samhälle som försöker att gemensamt ta ansvar för alla. Det finns mycket som kunde vara bättre. Det kan finnas många olika områden där andra länder kanske har en bättre lösning. Men sett i det stora hela så bor vi i ett välfungerande samhälle. Vi har mycket att vara stolta över i Sverige.

Under många år har Sverige ställt upp för andra som varit mindre lyckligt lottade. Vi har vid många tillfällen tagit emot flyktingar från andra länder. Under 2:a världskriget t.ex. danskar, norrmän och finnar. Och stora grupper judar. Vi har tagit emot flyktingar från Polen, från Jugoslavien, från Latinamerika, från Afghanistan, från Syrien, från Somalia osv. Flyktingar som tagits emot och sedan integrerats i vårt samhälle. Och efter ett tag betalar dom tillbaka genom att tillföra nytt till det svenska samhället. Jag såg i Svenska Dagbladet om en undersökning över vilka som är allra mest stolta över Sverige. "De är stoltast över Sverige – en grupp sticker ut" har Svenskan satt som rubrik. Den grupp som är allra mest stolta över Sverige är flyktingar från utomeuropeiska länder som Afghanistan och Somalia. Sug på den lite grann!

På många håll har en stående punkt på dagordningen vid Nationaldagsfirandet varit att välkomna nya svenska medborgare. Medborgare som är stolta över att nu har blivit "riktiga" svenskar. Fast jag hörde berättas att bland s.k. "Nationalister" så tar man denna tradition som ännu ett exempel på hur vi gynnar "utlänningar" på bekostnad av "de riktiga svenskarna"! Dom får ju aldrig bli välkomnade! Typiskt Sverige!

I går den 5 juni var det Nationaldagsfirande i vårt södra grannland Danmark. Samtidigt höll man i Danmark val sedan den förre statsministern Lars Løkke Rasmussen från det borgerliga Venstre hade gett upp. Det danska valets stora förlorare blev Sverigedumokraternas kompisar i Dansk Folkeparti som förlorade nästan 60% av sina väljare samtidigt som väljare gick till vänster och Danmark blir nu det tredje Nordiska landet som får en Socialdemokratisk statsminister efter Sverige och Finland.

Danmarks karta
Socialdemokratiet 25,9%
Venstre 23,4%
Dansk Folkeparti 8,7%
Radikale Venstre 8,6%
Socialistisk Folkeparti 7,7%
Enhedslisten 6,9%
Det Konservative Folkeparti 6,6%
Alternativet 3%
Nye Borgerlige 2,4%
Liberal Alliance 2,3%
Stram Kurs 1,8%
Kristendemokraterne 1,7%
Klaus Riskær Pedersen 0,8%

Danmark har en spärr vid 2% vilket innebär att den öppet rasistiska Rasmus Paludans Stram Kurs inte kom in i Folketinget. Inte heller de danska Kristdemokraterna lyckades återvända till Folketinget. Det är väl bara att gratulera danskarna!

Inga kommentarer: