söndag 23 juni 2019

Folkpa... f'låt Liberalerna

» Vad är demokrati?

Partiledarvalet i Liberalerna verkar utvecklas till en strid om striden. I dag finns det väl i princip två kandidater till posten som ny partiledare. Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. De flesta av de svenska länsförbunden, inklusive Skåne, har i medlemsomröstningar ställt sig bakom Nyamko Sabuni, men Erik Ullenhag vann bland annat i det största förbundet Stockholm.

liberalerna
Och det är nu det blir så delikat. Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni står troligtvis för två lite olika utvecklingar för Liberalerna. Erik Ullenhag anses väl står för "snällheten", en fortsättning på socialliberalismen. Detta medan Nyamko Sabuni istället står för "hårdare tag" och kan vi kanske kalla för en mer marknadsliberal utveckling för Liberalerna. Ännu känsligare blir frågan när man drar ut det i en förlängning, där Erik Ullenhag bedöms stå för att Liberalerna står fast vid överenskommelsen mellan S + Mp + C och L medan det är mer tveksamt var Nyamko Sabuni står. Hon har väl i och för sig deklarerat att hon respekterar överenskommelsen men bland motståndarna inom partiet och bland de gamla samarbetspartierna inom Högeralliansen (Moderaterna och Kristdemokraterna) finns del nog stora förhoppningar på Nyamko Sabuni. Alltså är valet känsligare än vad man kan tro från början.

Valet av partiordförande sker av partiombuden på partiets stämma. Och dessa partiombud röstar för sig själva på eget ansvar. Alla från Stockholm måste alltså inte rösta på Erik Ullenhag och alla från Skåne måste inte rösta på Nyamko Sabuni. Hade man haft det systemet så hade man ju kunnat spara pengar genom att bara skicka en representant från varje län som utrustades med ett visst antal röster.

Men i Skåne har det blivit en infekterad intern strid. Ett antal liberala skånska ombud med Tina Acketoft har deklarerat att man ska rösta på Erik Ullenhag (som ju också en del av medlemmarna ville). Men Torkild Strandberg som är ordförande i Skåne har gjort klart att ombuden ska rösta som majoriteten bestämt. - "Styrelsen har beslutat att du, som ombud, förväntas följa Skånerådets beslut. Om du inte kan ställa dig bakom en sådan förväntan och förespråka den kandidat som Skånerådet beslutar sig för, bör du därför omedelbart anmäla förhinder så att en ersättare kan kallas in." Flera ombud berättar att dom utsatts för olika former av hot för att fås att rösta rätt, alltså på Nyamko Sabuni.

Den här typen av personstrider riskerar att få långsiktiga efterverkningar. Något som inte är bra för någon!

Fast interna bråk är man inte ensamma om inom Liberalerna. Inom Kristdemokraterna har ledningen med Ebba Busch Thor i spetsen i princip bestämt sig för att peta Lars Adaktusson. Han har bland annat lyckats få upp abortfrågan på agendan, något som Kd:s ledning fasar för. Troligtvis är det nu bränt för Lars Adaktussons dröm om att få kröna sin politiska bana med att bli partiledare. Men sur är han!

Inga kommentarer: