lördag 16 februari 2019

Våren är här

» Ser inte så illa ut

Om jag inte har detaljstuderat en väljarundersökning på en vecka får jag en form av abstinensbesvär. Så när Svenska Dagbladet i dag publicerar sin månatliga undersökning som görs av Sifo så har jag en högtidsstund med glädjetårar i ögonen. Jag är medveten om att man måste vara försiktig med att utläsa för mycket av en enstaka väljarundersökning. Felmarginalerna är stora och faktum är att många av de insiktsfulla kommentarerna i media egentligen främst bygger på förändringar inom just felmarginalen. Men, det kan väl vara spännande trots detta?

Tummarna upp
Hur som helst så har månadens Sifo fem vinnare jämfört med förra månaden och tre förlorare. Undersökningens stora vinnare är Vänsterpartiet som får 9,6% (+1,1) och Kristdemokraterna som får 8,6% (+1,1). Vinnare är också Centerpartiet som får 7,7% (+0,8). Miljöpartiet gläds nog åt att kliva över strecket och får 4,3% (+0,4) medan Liberalerna i varje fall närmar sig strecket med 3,8% (+0,2).

De tre förlorarna är de tre stora partierna. Riktigt illa går det för Moderaterna som rasar till 17,2% (-2,3). Socialdemokraterna tappar också till 28,4% (-0,9) medan Sverigedumokraternas 19,2% (-0,7) väl inte heller lyfter Jimmie Åkesson.

Vad kan vi hitta för spännande tendenser i detta som inte Svenska Dagbladet själva tar upp i sina kommentarer? Varför inte påpeka att de partier som röstade emot Stefan Löfven som statsminister, det populistiska Högerkonservativa blocket, (M+Sd+Kd) har tappat 1,9 procentenheter och får 45,0% medan de partier som accepterade Stefan Löfven som statsminister (S+Mp+C+L+V) har ökat med 1,6 procentenheter och får 53,8%. Alla fyra partier förutom Socialdemokraterna har ökat. Även om vi plockar bort Liberalerna som skulle åkt ut så är man klart större än Nej-partierna.

De tre Rödgröna partierna (S+Mp+V) får 42,3% (+0,6) medan det som förr gick under beteckningen Högeralliansen (M+Kd+L+C) får 37,3% (-0,2). Ett rejält försprång alltså!. Samtidigt kan vi också notera att medan Moderaterna får 17,2% (-2,3) så får de andra tre Borgerliga partierna (C+L+Kd) 20,1% (+2,1) och är alltså nu överlägset mycket större tillsammans än Moderaterna. En intressant fråga är hur länge fiaskot Ulf Kristersson får sitta kvar?

Visst finns det mycket spännande att utläsa ur en enda liten väljarundersökning?

Till slut lite dåliga nyheter bara för att ni ska kunna deppa ihop ordentligt:

*   Antalet döda i trafiken under januari blev 31 stycken, medan 1.500 skadades i trafikolyckor. Det är den värsta januarisiffran på mer än 10 år. Har ni sett någon journalist fråga bilister om dom nu är rädda för att ge sig ut i trafiken?

*   I USA har en man efter att ha fått sparken från jobbet återvänt till arbetsplatsen i Illinois och skjutit ihjäl fem personer. Att människor gör hemska saker ibland förekommer överallt. Skillnaden i USA är att där har dom ofta tillgång till skjutvapen. Fast enligt Donald Trump (och vapenmaffian) så är det bästa att alla går beväpnade så kan någon skjuta ihjäl galningen innan han hinner döda så många. Att det innebär att ännu fler har tillgång till ett skjutvapen när det slår slint - så långt tänker man inte.

Inga kommentarer: