lördag 23 februari 2019

Får man ha en annan åsikt?

» Venezuela

När tror ni att det amerikanska militära ingripandet i Venezuela kommer? Än så länge har väl inget land i Syd- eller Centralamerika och Västindien tillåtits välja en politik som inte passat Washington utan att USA använt sig av olika metoder för att störta landets ledning. Invasion har försökts mot Cuba och även genomförts mot t.ex. Grenada. Iscensatt militärkupp drabbade t.ex. Allendes Chile där USA såg till att militären Pinochet istället kom till makten. Att finansiera ett militärt uppror kan vara en annan metod, Contras i Nicaragua är ett exempel. Exemplen är många fler.

Venezuela flagga
Nu är det Venezuelas tur. Det låter fint med att skicka hjälpsändningar med mediciner. Fast man håller tyst med att man beslutat om blockad mot att sälja mediciner till Venezuela och att USA har spärrat Venezuelas tillgångar i utlandet. Venezuela får alltså inte importera mediciner. Det finns mycket att skriva om förhållandena i Venezuela och misskötsel från ledningen. Men fortfarande återstår frågan hur stor skuld USA:s blockad och andra sanktioner mot landet har för förhållandena.

Tyvärr är det så att USA behandlar Syd- och Centralamerika och Västindien som sin egen bakgård på samma sätt som Ryssland behandlar sin bakgård. Man tolererar helt enkelt inte att länder väljer en egen väg. Venezuela har i dag världens största oljereserver och att inte ha kontroll över dessa kan inte tolereras av Washington.

Donald Trump
Situationen i dag påminner mycket om hur det såg ut sedan USA tidigare trissat upp läget kring Irak och Libyen. För att sedan se sig "tvingade" att invadera och bomba. I Irak byggde argumenten för en invasion på medvetna lögner. Läget i Irak och Libyen blev INTE bättre efter USA:s ingripanden. Situationen blev ännu värre!

Kanske är det så enkelt som att Donald Trump är avundsjuk på Nicolás Maduro. Trots att delar av oppositionen bojkottade senaste presidentvalet i Venezuela så fick Nicolás Maduro en större andel av de röstberättigades röster än vad Donald Trump fick i USA. Valdeltagandet var helt enkelt större i Venezuela än i USA.

Ett amerikanskt ingripande i Venezuela kommer inte att lösa problemen i landet, det kommer att förvärra situationen!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Det känns inte som en tillfällighet att USA:s sändebud i konflikten heter Elliot Abrams. Dömd för lögner i samband med Iran Contras skandalen och arkitekt bakom Irakkriget.