söndag 3 februari 2019

Jag undrar

» Vem vågar?

Jag har ställt frågan tidigare, och upprepar den. Efter Donald Trumps härjningar med att säga upp det ena avtalet efter det andra så kan man undra om någon seriös part i fortsättningen vågar skriva nya avtal med USA? Ett avtal innebär ju att man ömsesidigt förpliktigar sig att göra något precis som de andra parterna i avtalet gör. Men om en av parterna säger upp avtalet så fort det inte passar längre så kommer ju ingen att våga skriva ett nytt avtal med USA. I varje fall inte en seriös part som har för avsikt att själva följa avtalet.

Fred
Nu senast har ju Donald Trump deklarerat att USA hoppar av INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning. Ett avtal som i varje fall bromsat kärnvapenupprustningen. Nu har Donald Trump beslutat att USA hoppar av avtalet vilket resulterat i att Putin dagen efter meddelat att Ryssland också hoppar av avtalet. Det känns nästan som om Trump och Putin kommit överens om det hela i förväg. Nu blir det alltså fritt fram med kapprustningen.

Det har nu blivit ännu viktigare att Sverige ratificerar FN-konventionen om kärnvapenstopp. Det är nu av ännu större vikt att vi i Sverige deklarerar att vi inte tolererar kärnvapen. USA har ju hotat Sverige (och flera andra länder) med att det kommer att få konsekvenser om Sverige skriver på avtalet. Det skulle ju nämligen innebära att USA inte få föra in kärnvapen på svenskt territorium när dom tycker att det skulle vara lämpligt. Men det vill vi väl inte heller? Man kan inte vinna ett kärnvapenkrig. Alla förlorar!

Atombomb

Skriv på! NU!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Läs Daniel Ellsbergs syn på saken: https://www.svd.se/visselblasaren-ihaligt-sverige--krav-karnvapenstopp