torsdag 21 februari 2019

Internationella dagen för modersmål

» Nästa bankskandal

Nordea-toppen Björn Wahlroos bedömning att 80% är idioter och att bankernas uppgift är att föra över pengarna till de 20% som har idéer är inte något som gäller speciellt Nordea. Istället är det så att grundtanken bland de styrande på alla storbankerna verkar vara att bankernas uppgift är just att stå till tjänst när kunder med stora summor pengar vill ha tjänster utförda. Sedan kvittar det om det är lagligt eller inte, moraliskt riktigt eller inte. Bankerna ställer snällt upp när mer eller mindre kriminella eller moraliskt lågt stående individer vill ha hjälp med sina transaktioner. Om det sedan gäller att smita från skatter, tvätta svarta pengar rena eller andra moraliskt mindre lämpliga transaktioner har ingen betydelse. Bankerna ställer upp!

Skumraskaffärer
Avslöjandena om hur bankerna hjälper till med skatteflykt, kriminella transaktioner eller pengatvätt står som spön i backen. Och det är uppenbart att det är den filosofi som Björn Wahlroos står för som gäller inom hela bankvärlden. Bankernas uppgift är att hjälpa den minoritet som har idéer att berika sig ytterligare - punkt! Även om detta blir på bekostnad av de 80% av kunderna som behandlas som idioter. Det kvittar om tjänsterna är lagliga eller inte, moraliskt riktiga eller inte.

Nu senast är det Swedbank som avslöjats med fingrarna rejält nedstoppade i syltburken. Det handlar i korthet om att Swedbanks filialer i Baltikum under många år hjälpt kriminella nätverk med penningtvätt. Det skrämmande med det hela är att det pågick medan Swedbanks nuvarande VD Birgitte Bonnesen var chef för just bankverksamheten i Baltikum. Nu förnekar hon allt, gömmer sig och vill inte ha någon oberoende utredning av vad som hänt. Nu ska dock Finansinspektionen titta på vad Swedbank sysslat med och Swedbank har tvingats krypa till korset och har tillsatt en utredning. Börskursen rasar och i USA ställs krav på att sluta göra affärer med bankerna som är inblandade.

Danske Bank som var först med att åka fast i just den här härvan är som bank riktigt illa ute. Detta trots att de banker i Baltikum som ägdes av Danske Bank och som var inblandade hade köpts av Danske Bank från ovan nämnda Björn Wahlroos Sampo Group. Penningtvättsaffärerna inleddes medan Sampo Bank ägde bankerna och Björn Wahlroos var chef över det hela. Det är genom ägandet i Sampo Group som Björn Wahlroos har kontroll över Nordea eftersom dom är största ägare av Nordea. Det är uppenbart att det hela hör ihop.

En klar slutsats vi kan dra är att ALDRIG lita på bankernas moral. För det finns ingen moral! I Danmark flyr kunderna från främst Danske Bank och Nordea. Några siffror på hur många kunder Nordea tappat i Sverige har jag inte sett.

Men en sak står klart. Vi 80% (idioterna alltså) kan ALDRIG lita på bankerna. Deras intresse är att hjälpa de kunder som har tillräckligt många miljarder att flytta runt. Sedan kvittar det som sagt om det är lagligt eller inte, moraliskt riktigt eller inte. Det blundar bankerna för! Omoralisk bankgirighet styr!

Inga kommentarer: