måndag 18 februari 2019

Vem ska betala?

» Skattereform

Visst låter det spännande? Skattereform! Fast jag undrar om så många svenskar blir förväntansfulla när det ordet nämns. Tyvärr har vi vant oss vid att när politikerna talar om "Skattereform" så kommer det i slutändan främst att handla om att förändra skatterna så att de som redan har sitt på det torra får ännu lite mer och de som ligger risigt till får det ännu sämre. Tyvärr har vi vant oss vid att när skatterna reformeras så handlar det om att ytterligare gynna höginkomsttagare, kapitalägare och förmögna medborgare. Medan det är resten som får betala det hela.

Joakim badar
Kan man hoppas? Helsingborgs Dagblad har satt som rubrik: - "Stefan Löfven vill se mer kapitalskatt" på en artikel i dag. Och Stefan Löfven har så rätt, så rätt. Sverige är i dag ett paradis för förmögna kapitalägare. Vi är nästan unika som inte är någon Förmögenhetsskatt (det finns i t.ex. USA, i Norge, i Schweiz osv). Vi har ingen Arvsskatt (18 av EU:s 28 medlemsländer har arvsskatt). Vi har ingen Gåvoskatt. Som sagt, Sverige har inget av detta. Fastighetsskatten har dessutom i princip avskaffats. Den Fastighetsavgift vi har är nästan västvärldens allra lägsta och den är dessutom utformad så att den gynnar stora dyra villor i städerna och missgynnar små stugor på landsbygden.

Lägg till detta att den svenska beskattningen av arbetsfria Kapitalinkomster är lägre än beskattningen av Arbetsinkomster. Den är dessutom inte progressiv som skatten på arbete är. Sverige är helt enkelt det land i EU där skatteinkomsterna på arbete är den största andelen av skatteinkomsterna. De svenska kapitalskatterna däremot ligger på 22:a plats av EU:s 28 medlemsländer. Verkligheten är helt enkelt den att Sverige utmärker sig inom EU genom att INTE beskatta förmögenheter och kapitalinkomster medan vi däremot beskattar arbete högt.

Det är helt enkelt dags att göra förändringar på den här punkten. Beskattningen av förmögenheter och fastigheter måste införas. Beskattningen av inkomster från arbetsfria kapitalinkomster måste ökas och samtidigt också göras progressiv. Beskattningen av skadliga produkter (det må vara miljöskadliga eller hälsoskadliga) måste öka. Detta samtidigt som beskattningen av arbetsinkomster sänks. Egentligen är dessa tankar inte "vänsteridéer", utan internationellt helt naturliga tankar. Men i Sverige kämpar de borgerliga högerpartierna med näbbar och klor för att skydda sina rika supportrars förmögenheter. Allt på bekostnad av de som arbetar.

Om du tycker att jag bara svamlar vänstersmörja så läs gårdagens ledare i Expressen. Det är där jag hämtat siffrorna. "Sabba inte skattereformen – Lööf och Björklund" har Anna Dahlberg satt som rubrik. Och vi kan lägga till Busch Thor, Kristersson och Åkesson. Det är inte ekonomerna som bromsar den här utvecklingen. Inom den gruppen är man ganska eniga om att en skattereform måste se ut på det viset. Det är borgerliga politiker som bromsar! Dom försvarar med näbbar och klor sina tidigare "skattereformer" som gynnat just rikt folk, höginkomsttagare och ägare av lyxvillor.

Det är dags för en rejäl skattereform. Minskad skatt på arbete och ökad skatt på kapital och skadlig konsumtion. Sätt fart!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

https://www.expressen.se/dinapengar/magdalena-andersson-skatten-kommer-att-hojas/