söndag 24 februari 2019

Barnkonventionen

» Knugen uttalar sig

- "Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn."

Så står det i tredje kapitlet i Barnkonventionen, eller rättare sagt "Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter". Denna antogs av FN 1989 och har ratificerats av 196 länder. Från och med nästa år så blir Barnkonventionen också svensk lag.

Ett område som kommer att påverkas av Barnkonventionen och som diskuterats i många media på senare tid är vissa idrottsföreningars elitsatsningar bland barn. I många föreningar gallras de som inte platsar i laget bort redan vid 7-8 års ålder. I jakten på en elit gallras barnen bort redan som små. Dom platsar inte i laget längre och får inte längre vara med. Och det här anser många bryter mot Barnkonventionen. I den åldern får det inte handla om utslagning. Det här är barn som har rättigheter. Det är inte rätt att gallra bort redan så tidigt.

Sedelmakare
Fast det tycker tydligen Tjabo den XVI inte är något större problem. - "Det som är viktigast för ledarna är att ta tag i de här ungdomarna och se till att de inte missuppfattar situationen. Det kan bli väldigt jobbigt. Alla är inte ämnen för en viss specifik sport. Just att man hittar på något annat för dem och kanske introducerar en annan sport som passar bättre för just den ungdomen." Och han lägger till att dom som gallras ut ju kan bli tränare om man inte hittar någon annan idrott till dom.

Men där har du faktiskt fel - HELFEL! Jag håller snarast nog med Bris. Pojkar och flickor som är 7-8-9-10 år ska inte börja gallras. Dom ska leka, spela och ha kul. Hur duktiga dom är har inte betydelse. Barn i den här åldern ska ha kul och inte fostras till idrottsstjärnor. Det får komma senare. Du är helt enkelt ute och reser nu Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte!

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

Kan man använda Barnkonventionen i frågan om tronföljden?

Inga kommentarer: