torsdag 7 februari 2019

80% idioter

» Bye, bye Nalle

Nordea farväl
Styrelseordföranden i den finska storbanken Nordea, Björn Wahlroos, har meddelat att han inte ställer upp till omval när Nordea håller bolagsstämma i slutet av mars. Effekten på Nordeas aktiekurs blev att den steg! I dagarna har de stora bankerna verksamma i Sverige, alltså de svenska Swedbank, SEB och Handelsbanken och den numera finska Nordea presenterat sina senaste bokslut. Det var i sedvanlig ordning glada miner för alla tre förutom Nordea som tydligen inte rosade marknaden. Tappade marknadsandelar! Christer Gardell som representerar en av de största ägarna var inte riktigt nöjd. Fast han förnekar att han sett till att Björn Wahlroos fått sparken. Björn Wahlroos förnekar också att det har med Danske Banks skandal med penningtvätt i Baltikum att göra. Den bank i Baltikum som avslöjats för enorma penningtvättsaffärer köpte Danske Bank av finska Sampo. Sampo är i dag största ägare i Nordea. Björn Wahlroos maktposition i Nordea har han genom sin ställning i just Sampo. Penningtvättsaffärerna i Baltikum hade inletts i stor skala redan när Sampo, alltså Björn Wahlroos, var ägare. Danske Bank ärvde skandalen av Björn Wahlroos!

Björn Wahlroos fyller i år 67 år och är alltså nästan exakt lika gammal som er bloggare. Jag är född en dryg månad före Nalle. Han får väl delpensionera sig... Han har ju en hel del bostäder lite här och var så han har väl jobb med att städa och sådant. En våning i Helsingfors, en herrgård på annat håll i Finland. Ett hus i Frankrike. Och så en bostad i Stockholm där han är skattskriven. Det är ju förmånligast om man har en massa pengar, det svenska skatteparadiset för rikt folk är välkänt.

Fast som sagt Nordea flyttade han till Finland för att slippa skatter och avgifter i Sverige.

De som följt Sven Tycker med åren har säkert uppmärksammat att mitt förtroende för Björn Wahlroos människosyn är mycket lågt. Ett av hans mest kända citat är:

"Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Björn Wahlroos

Det är väl sådana som jag som tillhör de där 80% idioterna. Gissningsvis även de som spelat poker mot Björn Wahlroos son Thomas, som tydligen är professionell pokerspelare. Alla sätt att tjäna pengar är goda, så länge någon annan får betala. Han tillhör väl tillsammans med pappa och en massa skattesmitare och kriminella de 20% som har idéer och alltså inte tillhör idioterna.

Hur Nordea handskas med pengar är något man kan undra. I samband med att jag hjälpt min kära gamla mamma med att flytta sina bankaffärer från numera finska Nordea till en svensk bank med personlig service på hemorten så uppmärksammade vi att det plötsligt fanns 100.000 kronor för mycket på ett bankkonto. Jag uppsökte personligen ett Nordea-kontor för att uppmärksamma banken på att dom gjort fel. Dom var lite svåra att övertyga, men lovade att titta på det. Det är nu ett antal veckor sedan, och jag eller min mamma har inte hört ett knyst från banken. Ingen förklaring, ingen ursäkt, inget tack för att vi uppmärksammade banken på det. Men, vi kan se att man rättat till felet. Men som sagt, inte ett ljud! Men 100.000 är väl inget att bry sig om när man är fullt upptagen med att hjälpa skattesmitare med mångmiljardbelopp?

Inga kommentarer: