tisdag 26 februari 2019

En tisdag som alla andra

» Kommunrapport februari

I går på kvällen var det Kommunfullmäktige här i Åstorp. Med extra många åhörare förutom fullmäktigeledamöter och ersättare som fanns på plats. Anledningen till de många åhörarna var en fråga om anslutning av ett område på landsbygden mellan Åstorp och Kvidinge till kommunens avloppssystem. Det finns ett 100-tal fastigheter i området Högalid-Maglaby. Dessa har tidigare inte varit anslutna till det kommunala avloppet men eftersom området ligger delvis i vattenskyddsområde där kommunen hämtar en stor del av sitt vatten så är det ju ganska känsligt att det inte finns ett modernt avloppssystem. Den stora frågan är alltså hur mycket fastighetsägarna ska betala för anslutningen.

I princip handlar det om hur mycket av de verkliga kostnaderna som fastighetsägarna ska betala och hur mycket av kostnaderna för anslutning som ska betalas av alla andra vattenkonsumenter i kommunen genom höjda avgifter. Enligt de beräkningar som gjorts skulle det krävas en särtaxa som var 2,2 gånger ordinarie anslutningsavgift för att det hela skulle gå jämnt ut. Detta tycker de boende i Högalid-Maglaby blir för dyrt.

I Kommunen finns det tre politiska block. Störst och styrande (men utan majoritet) är ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Sedan finns det två jämnstarka oppositionsblock. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kallar sig Åstorpsalliansen och sedan finns det alltså Sverigedumokraterna som utgör ett tredje block.

Åstorp
I den här frågan hade de tre blocken vardera ett förslag. De styrande S+C+V ville sänka avgiften lite och ta ut en särtaxa på 2,0 gånger ordinarie taxa. Sverigedumokraterna ville ligga obetydligt lägre, 1,9 gånger ordinarie taxa. Detta medan den borgerliga Åstorpsalliansen såg en chans att värva lite röster i området och föreslog en obetydlig särtaxa på 1,25 gånger ordinarie taxa. Enligt de beräkningar som gjorts så skulle detta innebära att resten av kommuninnevånarna skulle få sina taxor höjda med i snitt 150 kronor i månaden. Efter en tids debatt valde Åstorpsalliansen att debatten skulle ajourneras en tid. Efter en tid återkom man med ett nytt förslag på en särtaxa på 1,6 istället. Man hade dock inte förankrat sitt förslag bland övriga partier, men hade nog en förhoppning att Sverigedumokraterna skulle köpa det nya förslaget. Efter ännu en kortare ajournering begärd av den styrande S+C+V minoriteten meddelade dessa att dom istället skulle stödja SD:s förslag på 1,9. Vilket innebar att detta förslag hade majoritet och alltså också vann efter en rösträkning.

Bland övriga frågor så kan vi konstatera att Sverigedumokraterna hade motionerat om att Åstorp skulle vägra att ta emot anvisade flyktingar från Migrationsverket. Nu hör det till saken att Åstorp inte fått några flyktingar anvisade under de senaste åren eftersom det funnits en frivillig inflyttning. Nu var inte ens Sverigedumokraterna uppe och argumenterade för motionen. Man hade helt uppenbart kommit fram till att ett sådant beslut dels skulle varit olagligt, dels inte hade behövts. Men man lovade att återkomma med en ny motion med annan innebörd...

Vad finns mer att notera? Börjar SD-ledamöterna redan tröttna? De 9 ledamöterna hade en förvånansvärt hög frånvaro, men det fanns precis ersättare närvarande som kunde träda in.

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Det händer att det märks att medias lokalbevakning lämnar en hel del att önska. I måndags höll alltså, som jag berättar här ovan, Kommunfullmäktigesammanträde här i Åstorp där man slutligen beslutade om kostnaderna för att ansluta Högalid/Maglaby till kommunens VA. I dag onsdag publicerar lokaltidningen HD/NST den här artikeln i den tryckta papperstidningen:
https://www.hd.se/2019-02-24/va-taxa-for-hogalid-och-maglaby-avgors-i-fullmaktige
Som alltså berättar om att det SKA fattas beslut. På onsdagen trycker man alltså artikeln som ju skulle publicerats INNAN KF-mötet. Det ska påpekas att på nätet publicerades i går på eftermiddagen en artikel som berättar hur det gick på mötet:
https://www.hd.se/2019-02-26/sartaxa-for-va-anslutning-i-hogalid-och-maglaby-klubbad.
Bevakningen av mindre kommuner i dagens media är sedan man lade ner lokalredaktionerna USEL!