fredag 22 februari 2019

Att bli mörkrädd

» Terrorister här och där

Sedan Donald Trump gått ut och uppmanat de europeiska länderna att "ta hem" sina IS-terrorister och döma dom i sina hemländer så har diskussionen i Europa åter aktualiserats hur man egentligen ska förfara. Och alltså likadant i Sverige. Den formella svenska policyn verkar vara att eftersom man åkt till Syrien trots att UD officiellt gått ut och avrått från att resa till Syrien så kan man inte heller förvänta sig diplomatisk hjälp från Sverige för att ta sig hem igen.

I Metro finns en sammanställning över hur de olika partierna står. Och som vanligt finns det många enkla lösningar som när det kommer till verkligheten inte alltid är så lätta att genomföra som dom låter när man som batongpolitiker ska avge löften eller ställa krav.

Mardröm
För verkligheten är inte så lätt som man ibland försöker göra sken av. Sverige är en rättsstat, och som en rättsstat så är det de reglerna som gäller. Även när man behandlar människor som inte tror på rättsstaten! För om vi börjar att tumma på rättsstatens principer så är vi ju inte bättre än dom "onda". De "goda" måste alltid hålla sig till de demokratiska principerna, även gentemot de "onda". För annars blir vi ju bara en annan grupp av "onda" och inte längre de "goda".

Att IS är en terrororganisation är det väl ingen som säger emot. Men, även terrorister ska behandlas enligt rättsstatens principer. Var drar vi gränsen för vem som är terrorist nästa gång? Är de högerextremister som drömmer om att kriga och åker till konflikten i östra Ukraina för att få slåss också terrorister? Vad gör vi med dom när dom kommer hem? Är NMR en terrororganisation? Medlemmar har ju utfört vad som måste betecknas som terrorbrott. Om jag förstått det rätt så finns det frivilliga även hos andra grupper i Syrien. De YPG styrkor som gjort de största insatserna för att bekämpa IS i Syrien anses av Turkiet också vara terrorister. Dom är ju kurder och har anknytning till PKK i Turkiet. Och enligt Turkiets syn på världen är ju kurder terrorister. Hur gör vi med återvändande YPG-soldater? Eller återvändare från andra grupper i Syrien?

Det är mycket farligt att dra alla över en kam. Kan det bevisas att man begått brottsliga handlingar ska detta naturligtvis straffas. Men rättsstatens principer måste gälla här som i andra fall. Att spärra in alla utan urskiljning kommer inte att göra något annat än att skapa tidsinställda bomber av inspärrade fanatiker som anser sig orättvist behandlade.

På tal om terrorister så ser jag att det avslöjats att en tidigare medlem av USA:s marinkår och USA:s nationalgarde och numera anställd av Kustbevakningen i USA noga studerat Anders Behring Breiviks manifest (den värsta terroristen vi skådat i Norden någonsin) och som planerat att göra om något liknande i USA. En husrannsakan visade en bostad fylld med vapen och ammunition. Han "drömde om att döda så gott som alla människor på hela jorden". Fast det har inte stått så mycket om det. Undrar om det stått mer ifall det varit en islamist och inte en högerextremist?

I Alabama har en tidningsskribent fått kritik sedan han uppmanat Ku Klux Klan (KKK) att attackera demokrater. - "Time for the Ku Klux Klan to night ride again. Democrats in the Republican Party and Democrats are plotting to raise taxes in Alabama. This socialist-communist ideology sounds good to the ignorant, the uneducated, and the simple-minded people. Seems like the Klan would be welcome to raid the gated communities up there. If we could get the Klan to go up there and clean out DC we'd all been better off. We'll get the hemp ropes out, loop them over a tall limb and hang all of them. It's not calling for the lynchings of Americans. These are socialist-communists we're talking about. They didn't kill but a few people. The Klan wasn't violent until they needed to be."

Man kan bli mörkrädd för mindre.

Inga kommentarer: