lördag 2 februari 2019

Det skandinaviska navet

» Stackars Stockholmare

Öresundsregionen
Jag tänkte börja dagens funderingar med ett citat från en artikel i Helsingborgs Dagblad (och gissar jag därmed också i Sydsvenskan) om SJ:s framtidsplaner:

- "Vi ser Greater Copenhagen som Skandinaviens nya mittpunkt."

Sagt av SJ:s presschef Jonas Nilsson i en artikel med rubriken SJ storsatsar på Greater Copenhagen. Vad det handlar om är att SJ till Stockholms förtvivlan tydligen kommit fram till att København i Danmark med omnejd faktiskt är Skandinaviens centrum, inte Stockholm. Det som kallas Greater Copenhagen och som består av København och Sjælland på den danska sidan och Skåne på den svenska sidan är en gemensam region som idag är den ledande i Skandinavien. Det här är en stor integrerad region som jag inte tror att stockholmarna har förstått. Det här innebär t.ex. att Kastrups flygplats i København är en större flygplats än Arlanda i Stockholm.

Och nu har alltså även SJ insett detta. SJ:s X2000-tåg ska i samband med upprustning utrustas så att dom kan fortsätta och köra i Danmark och på sikt ner till Hamburg i Tyskland. Med Øresundsregionen som nav i Skandinavien blir det snabbförbindelser till Göteborg/Oslo, Stockholm, Odense, Aarhus och Hamburg.

- "Enligt SJ:s presschef Jonas Nilsson ser bolaget Malmö-Köpenhamnområdet som Skandinaviens nya mittpunkt" skriver Svenska Dagbladet när man citerar Sydsvenskans artikel. - "Ett trafikmässigt hjärta varifrån vi kan pumpa ut trafik i olika riktningar" fortsätter man med.

Stockholm

Stackars stockholmare!

Inga kommentarer: