onsdag 6 februari 2019

Om Stockholmsmaffian

» Hela Sverige ska leva

Så låter det så vackert när politiker av olika kulörter ska avge sina löften. Men, detta är löften som många av dessa politiker lägger undan när det börjar talas pengar. DÅ skiner egoismen och besparingsivern igenom och dom blir alla stockholmare.

Hela vårt land
Moderaternas Finanslandstingsråd Irene Svenonius (varför tänker jag alltid på Nya Karolinska Sjukhuset-skandalen när jag ser hennes namn?) har flera gånger uttalat sig kritiskt mot skatteutjämningen mellan rika och välmående kommuner och regioner och till små och fattiga glesbygdskommuner och landsting. Hon har flera gånger haft synpunkter på att välmående stockholmare ska skicka pengar till "misskötta kommuner" på andra håll i landet. Skatteutjämningen mellan rika och fattiga är ett sätt att se till att hela landet kan leva. Att även små kommuner med låga skatteinkomster ska kunna erbjuda sina medborgare en godtagbar service just för att människor ska kunna fortsätta att leva även i glesbygd.

Men, vårt samhälle (styrt från Stockholm....) försämrar samtidigt möjligheterna att leva och arbeta i glesbygden. Offentlig service är snart helt avskaffad i våra mindre kommuner. Det handlar inte bara om att servicen försvinner, det innebär samtidigt att arbetstillfällen försvinner. En gång i tiden hade Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Polisen kontor i alla kommuner. Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten fanns kanske inte i alla kommuner men i många. Sedan dess har den stora centraliseringsivern under många år styrt offentlig verksamhet. Försäkringskassan finns i dag bara i de stora städerna. Arbetsförmedlingen finns än så länge trots allt i de flesta kommuner. Men många kommuner har redan sett Arbetsförmedlingen lägga ner. Och snart lägger Arbetsförmedlingen ner ännu fler kontor när Moderaternas och Kristdemokraternas servettskiss till budget som drevs igenom får genomslag. Den innehåller mängder med besparingar som man inte funderat över konsekvenserna av innan man plitade ner lite väl valda siffror på servietten. Polisen har lämnat många kommuner. Här i mitt Åstorp är Poliskontoret "stängt tills vidare" enligt en skylt, som börjar bli ganska gammal nu. Dom lär aldrig öppna igen. Tills vidare innebär för evigt. Skattemyndigheten koncentrerar sin verksamhet till de större städerna. Allt det här innebär inte BARA att servicen för de som bor på mindre orter försämras. Det innebär också att arbetstillfällen försvinner. De flesta kommuner i Sverige har i dag i stort sett inga arbeten att erbjuda inom Offentlig Service. Är du så dum att du vill bo utanför de stora städerna så får du snällt pendla in till stan för att försörja dig.

Här i Skåne har det nya Högeralliansledda styret bestämt sig för att bland annat spara in på Skånetrafiken, alltså kollektivtrafiken. De som drabbas är de som bor på glesbygden när busslinjer får färre turer eller i värsta fall helt dras in. Samtidigt sker det en utveckling där främst busslinjer rätas ut för att det ska gå fortare. För att det ska gå fortare att åka från A till C så slopas stoppet i B. Det bor ju fler människor i A och C än det bor i B. Alltså struntar vi i dom!

Så när våra politiker säger att "Hela Sverige ska leva", så fråga dom om dom menar allvar och om dom är villiga att betala för det. Eller om det bara är en fras dom lärt sig att dom ska säga med jämna mellanrum. Tyvärr tror jag att det för många politiker som sitter i Stockholm, eller möjligen i Göteborg eller Malmö, så är det just det senare som gäller när det kommer till kritan.

Inga kommentarer: