fredag 1 februari 2019

Vad vi hittar bakom busken

» Om EU och Öppenhet

EU-Parlamentet har nu med minsta möjliga majoritet beslutat sig för att utöka öppenheten inom EU. Med 380 röster i EU-Parlamentet har våra folkvalda EU-politiker beslutat att parlamentarikerna måste berätta vilka lobbygrupper dom träffar. Det krävdes 376 Ja-röster för att kravet skulle kunna gå igenom i omröstningen. Jag skrev om det här kravet och den här omröstningen redan den 5 december förra året. Då skulle det nämligen ha hållits en omröstning, men denna stoppades då i sista sekunden av högerkonservativa grupper i EU-Parlamentet som inte vill ha någon öppenhet. Dom vill helst att politikerna ska kunna smyga och ha hemliga möten med lobbyisterna.

Hemlighet
Nu blev istället beslutet då att omröstningen om öppenhet skulle hållas i form av sluten omröstning. Ett krav på detta kom nämligen från den största partigruppen i EU-Parlamentet, EPP. European People's Party som man så anspråksfullt kallar sig. Man säger sig vara ett pro-europeiskt, kristdemokratiskt och liberalkonservativt europeiskt parti. Så mycket "Folkets" parti är man inte, snarare uppenbarligen storfinansens och lobbyisternas parti. Och hemlighållandets parti...

Svenska medlemmar i EPP är Moderaterna och Kristdemokraterna. Andra medlemmar är t.ex. Ungerns Viktor Orbán och hans styrande parti Fidesz. Vilket kanske förklarar en del. Nu vann öppenheten den slutna omröstningen med minsta möjliga marginal. Så i fortsättningen måste EU-Parlamentarikerna berätta vilka lobbyister dom har "hemliga" möten med.

Hur röstade då de svenska gubbarna och gummorna i EU-Parlamentet? Som jag förstår det så stöddes kravet av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Medan alltså Moderaterna och Kristdemokraterna inte var så villiga till öppenhet. Hur ledamöterna röstade får vi dock inte veta eftersom EPP ju drev igenom att det skulle ske i hemlighet. För att dölja för väljarna vad deras valda representanter står för? Hur som helst har jag sett att Anna Maria Corazza Bildt bröt mot partilinjen och faktiskt röstade för ökad öppenhet. Men hon har ju nu fått sparken så hon kan rösta som hon vill. Medan alltså Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner vill hålla det hemligt hur dom röstat om hemlighållandet vilket vi får tolka som att man röstat för fortsatt hemlighetsmakeri. Jag utgår ifrån att även Kristdemokraternas Lars Adaktusson helst vill hålla lobbykontakterna hemliga. Jag råkade kolla in hans Twitterflöde av andra skäl under dagen. Och han nämner inte ämnet där. Han är i sedvanlig ordning fullt upptagen med att kasta skit på Margot Wallström och hylla ockupationsmakten Israel. Hans twittrande handlar inte om så mycket annat. Jag undrar hur han kunde sitta i Public Service och som "neutral" röst kommentera det politiska livet? Nä, just det. Det kunde han inte. Han var ett exempel på hur högervridet SVT egentligen är!

Inga kommentarer: