torsdag 11 oktober 2018

Rimligt?

» Vilken verklighet är den verkliga?

Jag såg en liten artikel som berättade att bara under de elva dagarna 17 sept - 28 sept dog 10 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige. Det dör faktiskt fler människor i olyckor på sin arbetsplats än det skjuts ihjäl människor i olika skjutningar i Sverige. Det är alltså farligare att gå till jobbet än att vistas ute i samhället och riskera att bli ihjälskjuten. Är det så media och den politiska debatten skildrar verkligheten? Nä, istället skrämmer media upp människor så att dom inte vågar gå ut (men dom vågar gå till jobbet...). Politikerna bjuder över varandra i åtgärder för att öka antalet poliser, skärpa straffen, öka kameraövervakningen och vad man nu mer kan komma på att göra.

Ni skrämmer mig
När Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering trädde till 2006 hade Arbetsmiljöverket omräknat i årsarbetskraft 794 anställda. Efter några år med Borgerligt styre i vårt land var den siffran nere i 509. 2014 när Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering fick sparken hade siffran sjunkit ytterligare till 499. Förra året hade siffran ökat till 601. Men, det förtjänar att ytterligare påpeka att det dör fler människor i olyckor på sin arbetsplats än vad som skjuts ihjäl i skjutningar. Det dör fler människor i trafikolyckor än den totala siffran på mord av alla sorter i landet.

Är det så media skildrar verkligheten? Är det detta våra politiker försöker övertrumfa varandra i åtgärder för att råda bot på? Vad är vi själva mest rädda för? En olycka på jobbet eller att bli ihjälskjuten? Att ge oss ut i trafiken eller att överhuvudtaget råka ut för våld? Varför är vår rädsla sådan som den är? Är det media och politiker som styr över den?

Man kan ju fundera över varför medias rapportering om verkligheten inte stämmer överens med verkligheten. Har media ett specifikt mål med hur man skildrar verkligheten? Eller handlar det helt enkelt bara om vad som skapar de bästa rubrikerna? När politikerna försöker sprida rädsla hos människor så finns det naturligtvis ett mål med detta. Rädda människor röstar på ett visst sätt.

Och på tal om något helt annat, fast samma sak. Hur skildrar media och politiker vår verklighet? Här har vi blivit itutade hur svårt småföretagare har det. Hur uselt företagsklimatet är. Och så ser jag en tidningsnotis i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga. Svenska småföretag går mot ytterligare ett lönsamhetsmässigt rekordår. Jo, så skriver man. Svenska småföretag sätter nya rekord i lönsamhet! Hur var det med det dåliga företagsklimatet? Hur var det med gnället om att det är omöjligt att bedriva företag? Lönsamhetsmässigt rekordår heter det!

Media har ett stort ansvar!

Inga kommentarer: