måndag 29 oktober 2018

Bekämpa all rasism

» Antisemitism, här och där

Det senaste attentatet mot en synagoga i USA som slutade med att 11 personer dog efter det att en fanatisk antisemit i sitt judehat gick in i synagogan och sköt ihjäl så många han kunde har åter aktualiserat frågan om antisemitismen och judehatet. Antisemitismen har funnits länge och har visat sig på olika sätt. Vi behöver bara nämna Förintelsen i Nazityskland. Förintelsen riktade sig inte bara mot judar, men judar var den överlägset största gruppen som utsattes. Förintelsen var ett medvetet sätt att utrota alla judar. Samma mål gällde t.ex. romer / zigenare. Men judarna var den största gruppen och därmed också den grupp som drabbades värst.

I dag kommer hotet mot judar främst från högerextremister och från islamistiska grupper. Inom den högerextrema miljön är Förintelsen inget annat än ett påhitt skapat av den världssionistiska sammansvärjningen. Inom den här gruppen frodas en blandning av myter, lögner och fördomar som ger upphov till en vidrig soppa. Att läsa texter från de här grupperna gör att man blir illamående. Men vi ska inte glömma den antisemitism som också finns inom stora grupper av islamister. Till vissa delar motiverat av konflikten med staten Israel, men det är inte hela sanningen. Av någon underlig anledning har vissa grupper (främst bland Israelvänner och Kristdemokrater) svårt för att skilja på kritik av staten Israel och antisemitism. Men, att kritisera staten Israels agerande på Västbanken eller mot araber bosatta i Israel handlar lika lite om antisemitism som att kritisera mullorna i Iran eller prinsarna i Saudiarabien skulle handla om islamofobi.

Coexist
För några veckor sedan släppte Svenska Dagbladets ledarredaktion fram Israels ambassadör Ilan Ben-Dov på ledarsidan för att ställa krav på hur den nya svenska regeringen skulle se ut. Det handlar naturligtvis om konflikten om Västbanken. Sveriges regering har ju ställt sig bakom den lösning på ockupationen som är internationellt erkänd. Det vill säga en tvåstatslösning där två stater, Israel och Palestina, ska kunna leva sida vid sida. Den israeliska politiken på Västbanken med ständiga utbyggnader av judiska bosättningar på ockuperad mark gör dock denna lösning allt mer omöjlig. Istället har den israeliska politiken på Västbanken skapat en apartheidliknande situation. Detta vill dock det officiella Israel inte erkänna. Men man presenterar inte heller några försök att lösa konflikten.

Bara någon dag senare skrev Stefan Dozzi som är Generalsekreterare i Vänskapsförbundet Sverige-Israel en debattartikel i Expressen med ungefär samma innehåll. Den svenska regeringen är antisemitisk eftersom man kritiserar staten Israel och tar ställning för en Palestinsk stat! Alltså kräver även Stefan Dozzi en annan regering. Jag kan inte tolka de här reaktionerna på annat sätt än att man faktiskt har dåligt samvete för hur dagens extrema högerstyre i Israel agerar. Men, eftersom man inte kan kritisera staten Israel (för då är man ju antisemit) så får man istället kritisera budbäraren.

Stefan Dozzi fick några dagar senare ett svar från bland annat Ingvar Carlsson, men också Lena Hjelm-Wallén, Jan Eliasson, Pierre Schori och Anna Sundström. Dom påpekar mycket noggrant att man inte ska skylla antisemitismen på Socialdemokraterna. - "Som vänner till Israel är vi djupt bekymrade över i vilken riktning landet håller på att utvecklas. Samtidigt förgiftas samhällsklimatet av tonläget i debatten" skriver de fem socialdemokraterna. Man pekar på det uppenbara. Det är den Israeliska politiken som har förändrats. Benjamin Netanyahu har drivit den israeliska politiken långt åt höger och har samtidigt låtit extrema ortodoxa grupper få stor makt över den israeliska politiken. Det är kritik av denna högerpolitik som driver en ren apartheidpolitik som framförs. Det har inget med antisemitism att göra. Men, man kanske hade förväntat sig ett mer anständigt agerande från en demokrati!

Naturligtvis tog det inte många dagar innan en av staten Israels stora vänner dök upp. Lars Adaktusson som en gång i tiden satt i TV som opartisk politisk kommentator men som plötsligt en dag dök upp som kristdemokratisk politiker på högerkanten beskyllde de socialdemokratiska undertecknarna för att ljuga. Men, i sedvanlig ordning har han inget som helst att säga om den israeliska statens apartheidliknande politik på Västbanken. En ockupation (som väl i dag snarast får kallas för en annektering) som sker i brott mot alla internationella lagar. Jag efterlyser fortfarande att någon av dessa Israelvänner som t.ex. Lars Adaktusson ska berätta hur man vill att konflikten ska lösas. Ställer Lars Adaktusson upp på tvåstatslösningen? Eller anser Lars Adaktusson att Israel har rätt att annektera Västbanken? Kan vi få ett svar?

Kärlek
Ytterligare några dagar senare svarar den socialdemokratiska politikern Anders Österberg och påpekar att: - "Kritik mot Israels brott ska inte kallas judehat". Vilket är helt riktigt. Man måste kunna kritisera den Israeliska politiken på Västbanken utan att bli kallad antisemit. Precis som man måste kunna få kritisera mullornas politik i Iran utan att bli kallad islamofob.

I ett ytterst dåligt tajmat inlägg i debatten skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor ett debattinlägg för några dagar sedan med rubriken: - "Nazister är inte största hotet mot landets judar". Ett inlägg som hon uppenbart skrev innan den nasseinfluerade terrorn slog till i Pittsburgh. Enligt Ebba är det den extrema islamismen som är det stora hotet och hon verkar jämställa hoten från extremhögern och extremvänstern.

Kanske dags att vi alla enas om att bekämpa all form av rasism. Judar måste ha rätt att gå klädda som dom vill utan att attackeras. Judar måste ha rätt att utnyttja Synagogor och andra samlingslokaler utan att riskera attacker. Men, det innebär också att muslimer måste ha rätt att gå klädda som dom vill utan att attackeras. Muslimer måste ha rätt att träffas i moskén eller på andra ställen utan att riskera attacker. Muslimer som jobbar på apotek, som busschaufför eller var dom nu jobbar måste ha rätt att sköta dessa jobb utan att utsättas för glåpord och diskriminering. Samma sak gäller afrikaner, romer, sikher, kineser eller var dom nu kommer ifrån.

Men, det måste också vara möjligt att kritisera andra stater som bryter mot internationella lagar. Det må vara Israel, Iran, Saudiarabien, USA, Ryssland eller Ungern utan att beskyllas för både det ena och det andra.

Ställer ni upp på det Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor?

Inga kommentarer: