onsdag 24 oktober 2018

I dag är det FN-Dagen

» Länge sedan

Det är ett tag sedan sist som jag tänkte till om en opinionsundersökning. När nu valet är avklarat så är dom ju inte riktigt lika frekventa - eller intressanta. Hur som helst börjar en statistiknörd som jag få lite abstinensbesvär. Så jag blev glad när jag såg att Aftonbladet i dag publicerar en undersökning som dom gör om förtroendet för partiledarna. Det är spännande att fundera över de partiledare som har stort förtroende utanför det egna partiet, det egna blocket. Eller tvärtom...

Jonas Sjöstedt
Egentligen händer det inte så mycket i de här undersökningarna över tiden. Rent generellt har ju stora partiers ledare stort förtroende medan småpartiernas ledare har mindre förtroende. Något som ju är helt naturligt. Faktum är att det inte är så stora skillnader. I topp ligger Ulf Kristersson med 43% som har stort eller mycket stort förtroende och Jonas Sjöstedt på sjätte plats med 37%. 6 procentenheter är ju faktiskt inte mycket mer än felmarginalen i den här typen av undersökningar som sker via webben. Den partiledare som haft den största ökningen är Stefan Löfven som med 39% ligger trea (+5). Överhuvudtaget har de flesta partiledarna fått ökat förtroende sedan för en månad sedan. Regeringsförhandlingarna som alltså än så länge inte har lett till något, har alltså inte gjort att vi fått försämrat förtroende för partiledarna.

Minussiffror har bara de partiledare som redan ligger i botten. Sämst utveckling har Jan Björklund som med 33% har tappat 4 procentenheter. Och Jimmie Åkesson som med 28% (-1) inte lockar allt för många utanför det egna partiet. I sedvanlig ordning är det Miljöpartiets Isabella Lövin (17%) och Gustav Fridolin (16%) som ligger i absoluta botten.

Ebba Busch Thor
Den partiledare som lockar flest utanför det egna partiet är Ebba Busch Thor som 41% har förtroende för. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att stora delar av de moderata och sverigedumokratiska väljarna har förtroende för Ebba. Ebbas rejäla högergir av Kristdemokraterna har uppenbarligen varit lönsam. Ulf Kristersson ligger i topp med 43% vilket väl gör att han lockar en hel del övriga borgerliga och sverigedumokratiska väljare. Det ska poängteras att siffran är bättre än vad Anna Kinberg Batra presterade, men sämre än vad Fredrik Reinfeldt någonsin hade. Jonas Sjöstedts 37% tyder ju också på ett ganska stort förtroende även från icke-vänsterväljare. Annie Lööfs 38% tyder ju också på en hel del förtroende utanför det egna partiet.

Bland kvinnor ligger Stefan Löfven (43%) i topp tätt följt av Annie Lööf och Jonas Sjöstedt (41%). Bland männen är det istället Ulf Kristersson (48%) och Ebba Busch Thor (46%) som ligger topp. Dessa två är de båda partiledare där siffran för män eller kvinnor skiljer mest. Det är intressant att kvinnan Ebba Busch Thor har förtroende bland 46% av männen men "bara" 35% av kvinnorna. Ulf Kristersson har förtroende bland 48% av männen men bara 38% av kvinnorna. Jimmie Åkesson har 32% bland män och 23% bland män. Detta medan alltså Stefan Löfven har 43% bland kvinnor och 35% bland män. Jonas Sjöstedt har 41% bland kvinnor men 32% bland män. Annie Lööf 41% bland kvinnor och 35% bland männen. De båda miljöpartisterna ligger i botten i båda ligorna men bättre bland kvinnor i varje fall - mindre dåligt alltså.

I listan över partiledare som väljarna inte alls har något förtroende för så är det utan konkurrens miljöpartisterna Gustav Fridolin och Isabella Lövin (båda 55%) och Jimmie Åkesson (54%) som ligger i överlägsen topp - ja botten alltså.

Vad jag saknar i undersökningen är egentligen hur de olika partisympatisörerna har förtroende för andra än den egna partiledaren. I vilken utsträckning når detta förtroende utanför det egna blocket? Hur som helst kan vi i varje fall konstatera att vi faktiskt fått ökat förtroende för de flesta partiledarna under de pågående regeringsförhandlingarna.

Inga kommentarer: