lördag 27 oktober 2018

Internationella nalledagen

» Främmande eller inte ubåtar

I somras såg tydligen några ungdomar vad dom tyckte såg ut som en ubåt i Stockholms skärgård utanför Lidingö. Dom anmälde vad dom såg och lämnade tydligen över bilder och film som visade vad dom såg. Någon redovisning från Försvarsmakten till militärmaffian i Riksdagen har sedan dess tydligen inte skett. Något som fick militärlobbyn att för några dagar sedan undra vad som händer och kräva en redovisning från militären. Politiker som Allan Widman och Mikael Oscarsson var uppenbart irriterade över att man från Försvarsledningen inte informerat politikerna om, vad dom uppfattar det som, en tydlig ubåt inne på svenskt vatten.

Den först reaktionen från militären var att man redovisar till politikerna omedelbart om det är något remarkabelt, men i annat fall får politikerna en redovisning vid nästa ordinarie tillfälle. Och politikerna ska få en rapport vid nästa tillfälle. Det handlade alltså inte om något remarkabelt som inträffat!

Tintins ubåt
Senare blev trycket på militären så stort att man i går tvingades att gå ut med information. Information som i korthet gick ut på att det som syns på bilderna är INTE en "främmande ubåt". DN, SvD, AB och SR som exempel. Någon närmare information vill man dock inte ge offentligt. Politikerna kommer att få en närmare information.

Vad var det då? Observera att militären inte säger "inte ubåt", man säger "inte främmande ubåt". Uppenbarligen är det alltså en ubåt, men inte en främmande sådan! Vad innebär då detta? Att det är en svensk ubåt? Men, det hade väl inte varit så svårt att erkänna. - "Nä, det här är ingen främmande utan en svensk ubåt på rutinuppdrag i Stockholms skärgård!" Men det säger man inte. Alltså kan vi inte tolka det på annat sätt än att det var en ubåt, men inte en svensk sådan och inte heller en rysk sådan eftersom det skulle ha betecknats som en "främmande ubåt".

Alltså kan vi inte tolka det hela på annat sätt än att det var en amerikansk eller tysk ubåt t.ex. som antingen befann sig i svenskt farvatten på svensk inbjudan (för övning...). Eller också befann den sig på svenskt vatten för att testa svensk beredskap. Eller kanske bara för att provocera fram ny "rysskräck"? Eller var det kanske trots allt Tintin?

En hel del information pekar på att en del av de "misstänkta ubåtskränkningarna" under Kalla kriget inte alls var sovjetiska ubåtar utan NATO-ubåtar utsända för att "provocera" och som en del av propagandakriget under Kalla kriget. För Kalla kriget var främst ett propagandakrig, där det handlade om att i så stor utsträckning som möjligt att utpeka den andra sidan som ond. I en fransk/tysk TV-dokumentär för några år sedan som handlade om propagandakriget under Kalla kriget erkänner i ett inslag flera amerikanska militärer att flera av de "misstänkta ryska ubåtskränkningarna" i svenska farvatten i själva verket var amerikanska ubåtar som var utsända för att provocera och ge skulden på Ryssland. Dokumentären har aldrig visas i Sverige...

Ska vi gissa att det kommer att bli ganska tyst om "ubåten" utanför Lidingö nu?

Inga kommentarer: