tisdag 23 oktober 2018

SD gör bort sig som vanligt

» Lokalpolitik i oktober

I går på kvällen var jag på Kommunfullmäktigemötet här i Åstorp. Det är "väl 30 år sedan sist" - ungefär. Men, jag har ju under den nya mandatperioden valts in som ersättare så det var dags. Åstorps kommun styrdes förra året av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det senaste valet gjorde Socialdemokraterna till fortsatt största parti med 10 mandat. Sverigedumokraterna ökade till 9. Moderaterna har 6 mandat. Centerpartiet och Liberalerna har 2 mandat medan Kristdemokraterna och vi i Vänsterpartiet har 1 mandat. Sedan Moderaternas förstanamn, Pontus Pålsson, lovat att avgå har Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna gått samman i samverkan. Detta ger den gruppen 9 mandat. Sverigedumokraterna har lika många mandat, 9. Detta medan Socialdemokraterna och Centerpartiet (som samarbetat i Åstorp sedan 2002) enats tillsammans med nya Vänsterpartiet i en valsamverkan som ger sammanlagt 13 mandat. Dvs denna grupp är störst.

Åstorp - känt som järnvägsknut
Vid dagens, mycket välbesökta möte i Kulturhuset Björnen, skulle förutom en del formalia väljas presidiet i Kommunfullmäktige samt väljas Kommunstyrelse. Vid valet till ordförande och 1:a och 2:a vice ordförande i Kommunfullmäktige lade S+C+V gruppen som största grupp beslag på ordförandeposten och viceordförandeposten. Sedan skulle alltså "oppositionen" välja en andra viceordförande. Och här blev det votering av naturliga skäl. Omröstningen vanns av den moderata kandidaten över den sverigedumokratiska kandidaten med 12-8. Ett intressant resultat eftersom respektive grupp har 9 mandat vardera! Uppenbart är att medan S och V valt att inte lägga sig i valet utan har röstat blankt så har de två centerpartisterna och dessutom en sverigedumokrat rösta på den moderata kandidaten förutom moderaterna, liberalerna och kristdemokraten. Undrar om det ska ses som en protest eller felröstning av sverigedumokraten?

När det gällde valet till Kommunstyrelsen blev det hela ungefär liknande. Posterna hade delats upp så att S+C+V skulle ha 5 platser, M+L+Kd 4 platser och Sd 4 platser. Men när det kom till val så krävde Sverigedumokraterna proportionellt valsätt. Effekten av detta blev exakt samma resultat men det tog ju mycket längre tid och dessutom krånglar det till vid ett senare tillfälle om någon slutar. Även när det gällde ersättarna skulle Sverigedumokraterna fjanta sig med ett utdraget val, som gav exakt samma resultat. Jag ser att SD:s gruppledare kommenterat anledning till det hela i tidningen med: - "Det vill jag inte besvara just nu!" Nähä? Valet av andra vice ordförande i Kommunstyrelsen (och tillika oppositionsråd) gick ungefär likadant. Den moderata kandidaten, Roger Nielsen, vann. Nu med 11-9 när alla sverigedumokrater lyckades rösta rätt. För övrigt var man inom SD tydligen inte helt eniga om att begära proportionellt valsätt. Vi omröstningen om detta skulle genomföras avstod en av SD:arna. Men det krävs inte så många som kräver detta för att det ska genomföras.

För övrigt valdes Ronny Sandberg (S) att fortsätta som Kommunstyrelsen ordförande och därmed kommunalråd. Själv var min insats att delta i Kommunfullmäktiges valberedning där alla partier är representerade.

För övrigt avslogs tre SD-motioner som alla handlade om de typiska SD-ämnena. Nja, formellt kom den ena från Alternativ för Sverige eftersom SD:s förstanamn förra perioden hoppade av och gick till AfS. Så motionen skickades in på deras brevpapper. Vidare kan vi konstatera att det fanns en viss oro för att Moderaternas förstanamn skulle dyka upp trots att han lovat avgå. Någon formell avsägelse har ännu inte inkommit. Hade han gjort detta hade väl den borgerliga treenheten kraschat? Hur som helst var allt klart till kl 2200, men hade varit färdigt en timme tidigare om inte SD i sedvanlig ordning utmärkt sig med strunt.

Och på tal om de olika maktskiftena runt om i Skåne i synnerhet och i landet i allmänhet så kan vi konstatera att sverigedumokraten Stefan Borg som ju med stöd av Moderaterna och SPI skulle väljas till kommunalråd i Hörby nu har hoppat av. Innan han ens hunnit väljas! Mediauppmärksamheten, alltså alla avslöjanden, blev för mycket. Det räckte inte med att skylla ifrån sig och skylla på att alla korkade uttalanden gjorts som privatperson och inte som SD-politiker. SD-politiker är han bara mellan 1200-1300, övriga tider är han privatperson...

Inga kommentarer: