tisdag 16 oktober 2018

Alla chefers dag

» Fjollträsk vs Landsorten

En del 08:or (som vi ute i Landsorten kallar stockholmare) tycker att livet är orättvist. Det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius uttrycker det så här: - "Stockholmarna ska inte vara Sveriges bankomat" i en debattartikel i Svenska Dagbladet för några dagar sedan. Vad moderaten hänvisar till är skatteutjämningen mellan kommuner och landsting och där Fjollträskregionen får bidra med en hel del medan det är främst glesbygdskommuner som får del av det hela. Irene Svenonius tycker att det är grymt orättvist att de rika stockholmarna får skicka pengar till fattiga kommuner ute i Landsorten. Det är väl inte stockholmarnas fel att inkomsterna i Stockholm är så mycket högre än i de misskötta kommunerna runt om i vårt avlånga land. Det är så synd om dom stackars o8:orna!

Vad den goda Irene Svenonius i sin sedvanliga moderata egoism glömmer är att för att de goda inkomsterna i Stockholmsområdet ska kunna betalas ut så måste det genereras slantar genom produktion ute i Landsorten. Det är alltså alla vi andra ute i landet som jobbar ihop slantarna så att man i Huvudstadsområdet ska kunna hålla så höga löner. Så ligger t.ex. genomsnittsinkomsten i Danderyd på 373.675 kronor medan den t.ex. i Perstorp här nere i NV Skåne ligger på 226.115 kronor. Allra lägst i landet ligger Årjäng med 215.810 kronor medan här nere i Skåne den ligger på 351.509 kronor i Lomma utanför Malmö. I Stockholms kommun är snittinkomsten 316.193 kronor medan den i Malmö ligger på 233.596 kronor. Skatteutjämningen mellan kommuner och landsting är ett sätt att utjämna skillnader i t.ex. inkomster. Glesbygdskommuner har helt andra kostnader för en hel del offentlig service som blir billigare i större städer. När det gäller att hjälpa till att ta emot de flyktingar som kommit är det en litet antal kommuner som fått ta ett stort ansvar medan andra rika kommuner gjort vad dom kunnat för att slippa ta ansvar. De rika kommunerna runt Malmö t.ex. som Lomma, Staffanstorp och Vellinge (av en händelse moderatstyrda) gör ju vad dom kan för att inte riskera få en inflyttning av människor med lägre inkomster. Det sker t.ex. genom att se till att det byggs dyra villor och bostadsrätter men inte hyresrätter. Detta och mycket annat är faktorer som används för att räkna ut vilka kommuner som ska bidra och vilka kommuner som ska få tillskott.

Så kära Irene Svenonius bara gnäll du. Vi andra vet att det egentligen bara handlar om traditionell moderat egoism och girighet. Eller, som socialdemokraten Britta Flinkfeldt i Arjeplog svarar: - "Svenonius bidrar till tröttsamt raljerande"! Så sant som det var sagt.

Och apropå det här med skillnader i landet så ser jag en undersökning av företagens lönsamhet. Räknat som avkastning i procent på sysselsatt kapital så är företagen i Värmland, Västmanland, Kronoberg och Gävleborgs län de mest lönsamma. Sämst går det överlägset för företagen i Stockholms län, men även Skåne, Norrbotten och Blekinge har lägre lönsamhet. Visst är det intressant?

Och på tal om pengar så såg jag att Sverige har den lägsta andelen personer som lever i allvarlig materiell fattigdom i hela Europa. Drygt 1 procent i Sverige räknas dit, och detta är alltså den lägsta siffran i hela Europa. Trots allt kanske det svenska sociala trygghetsnätet fungerar relativt bra. I varje fall om man jämför med andra länder. Kanske något att komma ihåg när den värsta gnällmaffian sätter igång. Drygt 1 procent är en procent för mycket så det finns att göra. Men vi har trots allt kommit en bit på vägen. Det finns dom som har resurser att bidra mer till det gemensamma!

Så här på slutet något helt annat. Jag sökte på nätet om jag kunde se något om senaste nytt om moderaternas förstanamn här hemma i Åstorp. Pontus Pålsson som han heter tvingades förra mandatperioden dra sig tillbaka sedan han dömts för att ha forskat efter journalisternas källor då dom skrivit om hans eskapader. Under en period var han bannlyst från kommunkontoret eftersom personalen såg honom som ett arbetsmiljöproblem. Han dömdes till slut för brott mot grundlagen. Men, han gjorde comeback på den nya moderatlistan i året val. Efter ingripande från morsan antar jag. Ett faktum som mer eller mindre drivit övriga borgerliga partier till att hellre samarbeta med Socialdemokraterna i kommunen. Nu hör jag att han blivit polisanmäld på nytt, denna gången för att ha hotat flera politiska motståndare och kommunanställda. Moderaterna verkar vara på väg att tappa tålamodet. Något som får politisk betydelse för styrandet av Åstorps kommun eftersom det kan innebära att övriga borgerliga partier kan tänka sig att då åter samarbeta med Moderaterna. Alltså kan man tycka att lokalpressen (alltså Helsingborgs Dagblad) skulle vara intresserade av att ta upp ämnet. Men än så länge tystnad.

Hur som helst sökte jag efter att hitta någon information i ämnet. Bland annat besökte jag de lokala moderaternas hemsida. Men där står naturligtvis inget om frågan. Uppriktigt sagt blev jag förvånad över att det nästan inte står något lokalt alls utan det är centralt material. Det jag skulle komma fram till är att jag såg, till min stora förvåning (...), att Moderaterna ville stärka den svenska militära styrkan. Något som kanske kan behövas. När jag i lördags tog tåget till Helsingborg var det tågmöte i bland annat Bjuv. Ett helt stort godståg fullastat med tyska militära fordon från Bundeswehr. Jag började fundera lite över de tyska trupptransporterna genom Sverige under 2:a världskriget, de s.k. Intermittenttrafiken. Men det var väl elaka associationer förstås. Det finns ju inga likheter med att Bundeswehr i dag transporterar sin material genom Skåne.

Inga kommentarer: