torsdag 4 oktober 2018

Världspolitik

» Donald Trump!

Vad tänker du på när du hör Donald Trumps namn nämnas? Hur många av mina läsare känner positiva vibrationer? Hur många skrattar? Hur många gråter? Hur många får frossbrytningar? Hur många känner en kyla genom kroppen? Hur många undrar vem f-n det är?

Donald Trump
Har "den stora demokratin västerut", USA, i modern tid upplevt en president med en så total brist på verklighetsanknytning? Avslöjandena om hur personalen i Vita Huset gömmer undan papper för att Donald Trump ska glömma dom och hur man vägrar utföra vad dom är beordrade när det är för tokigt säger faktiskt en hel del. Den stora frågan är om man ska skratta eller gråta? Den spontana tanken är att det är så komiskt att man skrattar. Men, om man tänker lite längre så är det ju oroväckande om den man som egentligen anses sitta på den största makten på vår jord har en så total brist på anknytning till verkligheten. Man borde bli rädd!

Vad är det för ämne jag tänkte ta upp i dag om Donald Trump? Jo, jag ser att skattemyndigheten i delstaten New York ska utreda om det begicks skattebrott när Donald Trump ärvde pappan Fred Trumps fastighetsimperium. Donald Trump fick då motsvarande 3,7 miljarder kronor. Pengar som han till mycket stor del lyckades smussla undan från arvsskatt och liknande. Donald Trump förnekar dock att han gjort något olagligt.

Det hör till saken att det i USA hör till att presidentkandidater inför valkampanjen offentliggör sin ekonomi. Så förväntas alla presidentkandidater göra. Donald Trump har fortfarande inte öppnat på förlåten om sina affärer!

Jag tror faktiskt att ett av de stora problemen med Donald Trump (förutom alldeles för stort ego och lite annat) är det faktum att han inte kan skilja på att driva ett familjeföretag och att sköta ett demokratiskt ämbete. Det är möjligt att man som familjeföretagare kan göra lite som man vill men i en demokrati fungerar det inte på det viset. En demokrati är något annat än "den stora starka mannen som gör som han vill". Demokrati är just det - folkstyre. En demokrati styrs inte av en ensam figur som styr efter sina plötsliga infall och gör som han vill utan att behöva förankra det hos andra.

"En stark man" kan ibland ha ett relativt stort stöd från befolkningen. Det kan handla om Adolf Hitler, om Vladimir Putin eller så kan det handla om Donald Trump. Men det är inte bra!

Inga kommentarer: