lördag 12 maj 2018

Cykelns dag - ut och cykla med er

» Lika för alla

"Lika för alla" är alltså Moderaternas nya valslogan. Förbluffade moderata valarbetare möttes av det beskedet vid fredagens möte i Göteborg. Men, moderater är snälla och accepterade vad som påbjöds från ovan. Fast en hel del ombud på fredagens möte tappade nog hakan och undrade vad de moderata valstrategerna egentligen var ute efter. Det var nog en hel del som undrade hur det gick ihop med Ulf Kristerssons löfte när han valdes in i Sveriges Riksdag.

De nya Moderaterna
- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Men, om man hamrar in budskapet tillräckligt mycket (Lika för alla alltså) så ska det nog gå bra - menar de moderata valgeneralerna. Just nu affischerar Moderaterna med en massa budskap. Som "Tycker du också att det ska löna sig att arbeta", "Tycker du också att det ska vara ordning och reda i skolan", "Tycker du också att det ska vara hårdare straff", "Tycker du också att det ska vara bättre väder", "Tycker du också att utsläppen ska minska" och så vidare. Fast jag ska erkänna en sak. De två sista har jag inte sett. Men man får inte vara för petig när man ska påvisa självklarheter. Antagligen finns även dom någonstans - fast jag har bara missat dom. Lika för alla?

Att läsa affärssidorna i tidningen är alltid spännande. Det finns så mycket spännande att hitta även för en som är "vänsterorienterad", som er bloggare. I en artikel om Scania, ägandet från VW och samarbetet med konkurrenten MAN läser jag följande fråga: - "Trots detta finns det en oro för jobben i Sverige där skyddet är svagare än i Tyskland. Kan du garantera de svenska jobben?" Observera alltså påståendet, "där skyddet är svagare än i Tyskland". Anställningsskyddet är faktiskt SÄMRE i Sverige än till exempel i Tyskland. Så låter det inte när moderater på uppdrag av sin uppdragsgivare, Svenskt Näringsliv, vill försämra anställningstryggheten. Det är helt enkelt billigare att lägga ner i Sverige än i t.ex. Tyskland. Det var därför som när riskkapitalisterna i Nomad Foods (skattemässigt placerade i Västindien) köpte upp svenska Findus valde att lägga ner tillverkningen just i Sverige och flytta till Tyskland. Det blev mycket billigare än vad det hade blivit att lägga ner i Tyskland där detta kostar pengar. Den "dåliga" svenska anställningstryggheten kostar alltså jobb som istället flyttas utomlands. Fast om Moderaterna får bestämma ska alltså anställningstryggheten försämras ytterligare. Lika för alla?

De förvirrade Moderaterna
En rapport från FN:s rasdiskrimineringskommittée är mycket kritisk mot Sveriges acceptans för olika former av rasdiskriminering. Rasistiska och främlingsfientliga attacker mot muslimer, romer, judar och afrosvenskar har blivit allt vanligare. Utan att några större åtgärder görs. Istället ges t.ex. nazister i form av NMR till och med demonstrationstillstånd av svenska myndigheter. Vad tror ni hade hänt om IS ansökte om rätt att demonstrera? Skyddet av samers rättigheter är också bristfälligt enligt FN-rapporten. FN är bland annat kritisk mot att medan myndigheterna är mycket aktiva i sin kamp mot islamistisk terror så bedöms nazisters rasistiska attacker inte ens som terrorbrott. Moderaterna är därför välkomna i kampen mot inte bara islamismen utan också i kampen mot islamofobin, antiziganismen och andra former av rasism. Lika för alla?

Hur gör man för att bli rik? Svenska Dagbladets Erica Treijs har tydligen frågat sig fram. Om jag förstår det rätt så började hon genom att gå till några bankkontor och ställa frågan: - "Hur blir man rik?" Efter att ha hämtat sig från förvåningen över frågan så var tydligen den vanliga följdfrågan: - "Hur mycket pengar handlar det om som ska investeras?" Dvs om man vill bli rik så gäller det först och främst att redan vara rik! Fast det hela får mig att dra den slutsats som jag själv gjort men som moderater inte verkar ha fattat. När människor fattar beslut så är det inte bara det ekonomiska utfallet som avgör vilket beslut man gör. Enligt moderat filosofi så innebär alla skattesänkningar att folk jobbar mycket mer så skattesänkningar lönar sig. Men detta bygger på att alla beslut vi fattar baseras på det ekonomiska utfallet. Om marginalskatten sänks så kommer vi plötsligt att jobba mycket mer övertid. Vi kommer omedelbart att välja att göra karriär till jobb som har högre lön. Människor med innovationer och idéer baserar sitt handlande helt på hur mycket dom ska tjäna på att förverkliga sina idéer. Dvs att skattesänkningar ger ökade skatteinkomster. Men verkligheten är ju faktiskt den att det även är andra faktorer som avgör vilka beslut vi fattar. Om arbetsgivaren vill att vi ska jobba övertid så är det inte bara möjligheten att tjäna mer pengar som avgör vad vi svarar. Vi vill kanske umgås med barnen istället även om vi missar pengarna. Vi har kanske lovat frun en middag istället för övertid. Vi orkar kanske helt enkelt inte med att jobba övertid. Det som avgör om vi byter jobb är inte bara om vi får högre inkomst. Även hur vi trivs med arbetskamrater. Hur vi trivs med arbetsuppgifterna. Pendlingsmöjligheter påverkar. Det är inte BARA pengarna som styr. En entreprenör styrs inte bara av drömmen om att bli miljardär. Önskan att förverkliga en idé är också ett mål. Möjligheten att syssla med något man tycker om påverkar. Det är många faktorer som avgör hur vi handlar, inte bara de ekonomiska effekterna. Just därför misslyckas alltid högerns skattesänkningar. Dom ger inte mer skatteinkomster, dom ger budgetunderskott! Men moderaterna satsar i varje fall på Lika för alla?

De gamla Moderaterna

Vi är alla lika mycket värda, fast en del är förstås lite mer lika mycket värda! Jag påminner än en gång om Ulf Kristerssons löfte en gång i tiden:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Inga kommentarer: