torsdag 24 maj 2018

Olof Palme

» En osannolik sannolik mördare

Magasinet Filter, har efter många års arbete, i sitt senaste nummer presenterat vad man anser vara övertygande bevis för vem som man tror mördade Olof Palme. En man som tydligen varit aktuell i utredningen ända från början. Men inte som misstänkt utan istället som ett opålitligt vittne som ändrade sin historia, som lämnade felaktiga uppgifter och väl var i allmänhet opålitlig. Men som misstänkt för mordet har han uppenbarligen inte varit särskilt aktuell. Kan det bero på vem han var?

Olof Palme
Mannen var nämligen aktiv moderatpolitiker, satt tydligen i kommunfullmäktige för Moderaterna i sin hemkommun. Han umgicks i kretsar där ett stort Palme-hat florerade. Av tidningen Filters granskning framgår att han tydligen först stämplade ut från sitt jobb (som låg i anslutning till där mordet skedde) i samma veva som paret Palme gick till biografen. Sedan återvände han tydligen till jobbet på försäkringsbolaget Skandia medan paret Palme var på bio för att stämpla ut från jobbet igen strax före att mordet begicks. Enligt vittnesuppgifter var han den aktuella dagen lätt berusad. Han uppger själv att han var allra först framme vid mordplatsen, men visste då inte att det var Olof Palme som skjutits har han uppgett. Fast om jag förstått det hela har hans historia om vad som hände förändrats flera gånger. Av Filters granskning framgår också att han via en vän som var vapensamlare hade tillgång till flera exemplar av den typ av vapen som användes vid mordet. Han har också varit tävlingsskytt. Han överensstämmer också ganska bra med det ursprungliga signalementet på mördaren.

Men polisutredningen kunde ju inte koncentreras på en moderat kommunpolitiker när det fanns utländska terroristgrupper (PKK-spåret) eller alkisar (Christer Pettersson) att jobba med. Tyvärr tror jag aldrig vi kommer att få veta svaret, utan det kommer ständigt att dyka upp nya teorier. Teorier som inte kommer att gå att bevisa eftersom det gått så lång tid. Den nu aktuella s.k. Skandiamannen är ju död sedan många år så det lär aldrig gå att bevisa att det var han.

Vi får leva med det traumat att vår högste politiker, vår statsminister, mördades på öppen gata. Men polisen lyckades aldrig spåra vem den skyldiga var. Pga allmän klantighet? Pga medveten underlåtenhet av någon anledning att göra ett seriöst arbete?

Inga kommentarer: