söndag 27 maj 2018

Öga för öga

» Invasion

Fyra palestinska ungdomar trängde sig i helgen igenom taggtråden som skiljer mellan Gaza och Israel och invaderade Israel. De fyra reste inne på israeliskt territorium upp ett tält med politiska budskap. Efter en minut återvände ungdomarna till Gaza sedan israeliska soldater öppnat eld mot dom.

Som svar på denna oprovocerade invasion från Gaza trängde den israeliska militären in i Gaza med en stridsvagn och dödade två palestinier i staden Rafah. En tredje palestinier i Gaza dödades i flygbombningar från det israeliska flygvapnet.

- "Öga för öga, tand för tand", som det står i den heliga skriften - den s.k. Talionprincipen. Närmare bestämt så står det så på flera ställen i Gamla Testamentets Moseböcker. I både Koranen och i Nya Testamentet har principen modifierats till en fråga om förlåtelse.

Men den israeliska militärens principer handlar om något annat. Om någon reser ett tält, skjut ihjäl tre stycken som bestraffning.

Icke våld

Jag väntar fortfarande på en antydan om vad som är den Israeliska statens långsiktiga mål. En tvåstatslösning? En enstatslösning? En apartheidlösning?

Inga kommentarer: