tisdag 29 maj 2018

Moderutter

» Om synen på människor

Dagens huvudledare i moderata Svenska Dagbladet, författad av Per Gudmundson, har rubriken: - "Det kommer inga pensionsräddare". Per Gudmundson är upprörd över att det lönar sig dåligt att arbeta. Per börjar med att ta som exempel att jämföra den som är född 1970 och som jobbar hela livet till en lön på 25.000 med en person som inte jobbar alls. Skillnaden i pension vid 65 års ålder är antingen 13.075 kronor eller 12.241 kronor efter skatt.

De äkta moderaterna
Var Per Gudmundson tycker att problemet ligger kan vi utläsa av ett par citat från hans ledarartikel:
- "Lite drygt 800 spänn, alltså. Så värderas ett liv i arbete i Välfärdssverige, jämfört med den som inte har lyft ett finger." Eller:
- "800 kronor är den uppmuntran som erbjuds för att gå från sysslolöshet till arbete." Eller varför inte:
- "Den som släpar och sliter ett helt liv blir orättvist behandlad om dennes vedermödor inte ger mer än vad en fripassagerare skulle få." Eller avslutningen:
- "Då måste det också göras tydlig skillnad i utfall mellan arbete och fritid."

Inte lyft ett finger, Sysslolöshet, Fripassagerare och Fritid, detta är alltså synen på de som inte kunnat arbeta. Sverige har EU:s högsta sysselsättning. I inget annat land inom EU är det alltså så få av landets innevånare som tillbringar hela sitt liv i fritid, som inte lyfter ett finger utan bara är fripassagerare i ren sysslolöshet. De här som föddes 1970 och som alltså fyller 65 år 2035 har säkert i de flesta fall jobbat så gott dom har kunnat. De som 2035 visar sig inte ha jobbat torde i de flesta fall vara sådana som helt enkelt av fysiska eller psykiska skäl helt enkelt inte kunnat arbeta. Dom har garanterat, med ytterst få undantag, inte VALT ett liv som fripassagerare och fyllt med sysslolöshet eller fritid. Hade dom haft en chans hade dom också valt att jobba. Det är alltså inget liv dom själva valt.

Men Per Gudmundsons alster andas av den moderata synen på de människor som är sjuka, har handikapp och som ingen vill anställa. Enligt den moderata världsbilden har dom själva valt detta liv och ska därför bestraffas. Får dom bara lite mindre pengar i "bidrag" så kommer dom att ta sig i kragen och börja jobba.

Om skillnaden i pension är för liten mellan den som inte kunnat jobba och den som kunnat jobba så beror inte detta på att den pension som den som inte fått ihop några pensionpoäng är för hög. Då beror det på att den pension den som jobbat får är för låg.

Tyvärr är det så att den moderata synen på människor är att den som är sjuk har sig själv att skylla. Det är en fortsättning på moderatledaren Ulf Kristerssons klassiska löfte när han först valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Inga kommentarer: