onsdag 2 maj 2018

Dom bara ljuger...

» Ljuger politiker?

När politikerföraktet frodas så brukar det hävdas att politiker bara ljuger och att man bara lovar saker som man inte har för avsikt att genomföra. Men, jag vill hävda att det egentligen inte är på det viset. Jag tror att när politiker går ut med t.ex. olika vallöften så är också avsikten att man ska genomföra dessa löften. Men, det kräver ju också att man får en egen majoritet så att man kan genomföra sina vallöften. Om Socialdemokraterna lovar något, så är ju förutsättningen att man vinner valet och får egen majoritet. Samma sak med Moderaterna. Eller Vänsterpartiet. Eller..... Förutsättningen för att man ska kunna infria sina vallöften är att man har en Riksdag som lyder. Förlorar man valet och hamnar i opposition så är det ju inte så lätt att genomföra vad man lovat. Samma sak om man hamnar i en koalition med andra partier. Även om koalitionen har majoritet så måste ju förslagen kompromissas fram inom koalitionen.

Men, jag är alltså övertygad om att politiker i allmänhet inte ljuger och lovar saker som man inte har för avsikt att genomföra. Däremot är jag alltså övertygad om att verkligheten efter ett val ofta innebär att en majoritet säger Nej till förslagen eller att man måste kompromissa med andra för att få igenom så mycket som möjligt. Som väljare är det vår uppgift att rösta för de som vi tycker har den bästa politiken och de bästa förslagen så att just det partiet blir så starkt som möjligt och kan genomföra sin politik. Har vi INTE röstat på ett visst parti så ska vi inte heller efter valet kritisera detta parti för att man inte genomför vad dom lovat.

Däremot kan man ibland undra om partierna säger hela sanningen. Låt mig ta ett aktuellt exempel. En majoritet i Riksdagen (dvs de fem borgerliga partierna (Moderaterna + Sverigedumokraterna + Centerpartiet + Liberalerna + Kristdemokraterna) har i dag beslutat att det ska vara tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol. Det ska alltså vara fritt fram för lokala små vinproducenter och kanske små lokala ölbryggerier att sälja sina egna produkter själva. Något som ju egentligen låter positivt och trevligt kan man tycka. Man hävdar från den borgerliga sidan att man trots detta stödjer Systembolagets monopol.

Systembolaget

Fast då undanhåller man vad effekterna troligtvis blir. Enligt EU:s regler, som vi är skyldiga att följa i och med vårt medlemskap i EU, så får vi inte genom lagar och regler gynna vissa specifika producenter. Vi får inte gynna svenska producenter av vin gentemot franska t.ex. Att tillåta gårdsförsäljning innebär att vi gynnar just de svenska producenterna. Alltså är det inte omöjligt att franska vinproducenter kräver att också få öppna egen försäljning. Skulle vi säga Nej då kommer med största sannolikhet EU att slå oss på fingrarna. Samma med öl. Om vi låter små lokala specialistbryggerier sälja sina egna produkter är det inget som hindrar Tuborg eller Carlsberg eller Heineken osv att kräva att dom då också ska ha rätt att sälja sina egna produkter, Vad händer när Bryggeriet Skånefylla vill börja sitt billiga skitöl till vem som helst? Det kanske inte smakar gott, men man blir snabbt och billigt på sniskan. Riskerna är mycket stora för att om några år har Systembolagets monopol urholkats. De två olika utredningar som gjorts hävdar att det blir så efter några år.

Men den borgerliga femklövern hävdar att man värnar om Systembolaget! Ljuger dom eller pratar dom mot eget vetande? Ingen som vet.... Själv tycker jag att det hade varit ärligare att säga att man vill avskaffa Systembolaget och släppa alkoholförsäljningen fri. För det är det som beslutet troligtvis innebär. Innebär detta att man kan hävda att politiker ljuger?

Inga kommentarer: