lördag 26 maj 2018

Vad hvilja...

» Vad har egentligen Benjamin som mål?

Enligt Israels Försvarsminister Avigdor Lieberman är det nu klart för att under året bygga ytterligare 30 israeliska bosättningar på ockuperade Västbanken. Ytterligare ungefär 2.500 bostäder ska då byggas på mark som tillhör en annan stat men som ockuperas av staten Israel. Ett byggande och en inflyttning som strider mot alla internationella lagar. Men sådant struntar staten Israel i. - "Vi är störst, bäst och vackrast och har dessutom flest vapen och har stöd från världens största militärmakt. Ni andra får flytta på er!"

Det här är ett yttrande som av många naturligtvis kommer att tolkas som ett exempel på antisemitism. Men det handlar inte om antisemitism, det handlar om en frustration över att världen fortsätter att acceptera att staten Israel fortsätter att ockupera det som skall vara staten Palestina samtidigt som man flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark och i och med det tränger bort den befolkning som redan bor där. Detta är ingen kritik mot judar, det är en kritik mot de politiker som styr i staten Israel.

xxxxx
Det finns israeler som tycker annorlunda. För några dagar sedan kunde vi i Svenska Dagbladet läsa ett reportage om beduinbyn Khan al-Ahmar – Abu al-Hilu och den israeliska bosättningen Kfar Adumim på Västbanken. Bosättningen vill utvidgas och då ska beduinbyn bort. Det här är beduiner som tidigare bodde i det som i dag är Israel, men som fördrevs till Västbanken när staten Israel skapades. Nu ska den israeliska bosättningen utvidgas så nu får beduinerna flytta igen. Men artikeln berättar om att en grupp bosättare tycker att det trots allt är inte är acceptabelt. Dom skäms över behandlingen av beduinerna och gör vad dom kan för att hjälpa dom.

Det är alltså INTE antisemitism att kritisera den israeliska ockupationspolitiken. En politik som har mycket stora likheter med den sydafrikanska apartheidpolitiken. Det är en kritik mot de styrande i en stat!

Jag väntar fortfarande på att någonstans hitta en beskrivning av vilken lösning de styrande i Israel vill ha på konflikten. Den lösning som har ett internationellt stöd är en tvåstatslösning. En lösning där en palestinsk självständig och demokratisk stat bildas av Västbanken och Gaza. En lösning där Palestina och Israel kan leva som fredliga grannar. Men, den israeliska bosättarpolitiken gör ju en sådan lösning omöjlig. Eller man menar att bosättarna ska bli medborgare i staten Palestina?

Eller är det så att den israeliska lösningen är en enstatslösning? En lösning där Israel och Västbanken bildar en gemensam stat där alla, judar, kristna, palestinier osv alla har samma rättigheter och skyldigheter. Eller är det en israeliska apartheidstat man eftersträvar? Där Israel styr medan palestinier osv bor i en form av konstgjorda bantustans med begränsade rättigheter.

Snälla, kan inte någon Israelvän som råkar läsa det här berätta för mig vad det egentligen är för lösning på konflikten som de styrande i Israel har som mål. För man har väl ett mål trots allt? Någonting man vill uppnå!

Inga kommentarer: