fredag 18 maj 2018

Avslöjade

» En avslöjande omröstning

Min 20-åriga autistiska son Kimmy slutar gymnasiet till sommaren. Under den här veckan som gått och under nästa vecka har han praktik på kommunens Dagliga verksamhet. När skolan är slut ska han ha en sysselsättning som han kan trivas med och som han (och vi) kan känna är meningsfull för honom. Det har alltså varit spännande att se hur han skulle reagera på helt andra rutiner än skolan. Men, det verkar ha fungerat bra. I hans autism ingår att han inte har något talspråk, så vi har ju fått studera hur han reagerar. Men, som sagt, det verkar ha gått bra. Redan dag två tog han på morgonen kommandot med ett leende och styrde sin kos direkt till rätt ställe.

Kimmy
När man deltar i Daglig verksamhet har man ju inte en direkt lön, utan man har sin "förtidspension" oberoende av om man "jobbar" eller inte. Men i allmänhet får man dessutom ett symboliskt stimulansbidrag. Regeringen har i år avsatt 350 miljoner till kommunerna för att dessa ska höja detta stimulansbidrag. Fast i en del kommuner slinter helt enkelt pengarna in i den vanliga budgeten utan att komma de handikappade som pengarna var tänkta till godo.

I Helsingborgs Dagblad läser jag om att hur pengarna ska användas i Helsingborg har splittrat den blågröna koalition som styr Helsingborg. Helsingborg styrs av en 5-parti koalition med Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. För Helsingborg skulle de av regeringen anslagna pengarna räcka till en höjning av stimulansbidraget med 110 kronor. Men de borgerliga partierna tycker att en höjning från 45 kronor om dagen till 65 kronor om dagen räcker. Resten av anslaget, dvs de mesta pengarna, stoppas in i den allmänna kommunala budgeten. Miljöpartiet däremot tycker att hela anslaget från Staten ska tillfalla de som pengarna är avsedda till. Det samma tycker Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Fast se'n har vi alltså Sverigedumokraterna. Ett parti som gör allt dom kan för att passa in i den borgerliga fållan. I Helsingborg blev det därför en majoritet för den borgerliga tolkningen. Alltså har Helsingborg, som många andra kommuner, bestämt sig för att behålla en hel del av de pengar regeringen anslagit till människor med ett handikapp till att använda till annat.

Vi får själva välja hur vi vill tolka detta och förklara sambandet med "Det måste löna sig att arbeta" eller "Stoppa Bidragssamhället" eller helt enkelt Ulf Kristerssons special "Avveckla välfärdsstaten". Vi andra kan i varje fall konstatera att Sverigedumokraterna har tagit bort masken och visat vad man går för.

Inga kommentarer: