torsdag 3 maj 2018

Avveckla välfärdsstaten

» Uppdraget utfört

En politikers uppdrag är naturligtvis att genomföra vad han lovat. Precis det som jag skrev om i går. Ibland kan man genomföra detta omedelbart, ibland kan det ta en tid. Så här formulerade nuvarande moderatledaren Ulf Kristersson sitt politiska uppdrag när han första gången valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Riktigt så drastiskt uttrycker sig moderatledaren inte i dag. Det kan inte locka marginalväljare att vilja "avveckla välfärdsstaten". Istället heter det nu t.ex. att "det ska löna sig att arbeta". Något som ju är synonymt med att det ska straffa sig att bli sjuk, att bli handikappad eller bli av med sitt jobb. Det ska straffa sig att få barn och det ska straffa sig att bli gammal.

Avveckla välfärdsstaten

Att genomföra detta, alltså att straffa den som inte kan jobba, är Moderaternas mål. Man kan kalla det för att "det ska löna sig att arbeta". Men, det blir synonymt med att det ska straffa sig att inte kunna arbeta. Uppenbart är att Ulf Kristersson och hans moderater tror att den som går sjukskriven, den som förlorat jobbet och är arbetslös, den som blivit förtidspensionerad och lever på sjukbidrag, den som fått barn och har föräldrapenning eller den som helt enkelt har blivit gammal och lever på pension alla sitter hemma och njuter av tillvaron och lever lyxliv. En tillvaro dom själva valt, alltmedan dom skrattar åt de som är dumma och jobbar? Det måste vara den uppfattningen som ligger bakom hans senaste förslag att ytterligare sänka ersättningarna i dessa olika trygghetsförsäkringar för att finansiera nya skattesänkningar för de som redan har det bra.

Jag tycker Ulf Kristersson ska börja leva några månader på sjukpenning eller A-kassa (och utan några privata tillägg till detta) istället för sin lön som riksdagsledamot och partiledare så kanske han ändrar uppfattning.

Målet: - "Att bekämpa och avveckla välfärdsstaten" har han fortfarande kvar.

Inga kommentarer: