söndag 13 maj 2018

Var är ni?

» Veckans understatement

Jag ber om ursäkt för min anglofiering av vad jag skriver. Men jag kom i hastigheten inte på rätt svenskt ord för vad jag ville ha sagt. Hur som helst så handlar det om den här rubriken från Svenska Dagbladet:

- "Flyttade ambassaden invigs: ”Misstag av Trump”."

Vad det handlar om? Jo, flytten av den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Donald Trumps besked om att USA ska flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem innebär att Donald Trump samtidigt ger besked om att USA inte längre står bakom FN:s mål, alltså en tvåstatslösning på konflikten mellan Israel och Palestina. Genom att placera sin ambassad i Jerusalem har man deklarerat att man stödjer den israeliska ockupationen och annekteringen av även östra Jerusalem. Därmed gör man också klart att man inte längre förespråkar en tvåstatslösning utan istället en lösning där staten Israel ockuperar och gör vad man vill med Västbanken. Ett grovt misstag enligt i stort sett alla, utan hans mest inbitna supportrar i USA och konservativa ortodoxa judiska kretsar kring premiärminister Benjamin Netanyahu i Israel. Övriga världen ser beslutet som ett misstag.

Tyvärr är det ju så att Donald Trump strör misstag omkring sig som en helt vanlig vattenspridare i trädgården sprider vatten. Den mannen uppträder som en värre elefant i en porslinsfabrik än de värsta diktatorer. Dom brukar i allmänhet ha en enhetlig linje med ett visst mål och de beslut som fattas kan verka ganska intelligenta - under de förhållande som gäller. Donald Trump är totalt ute och reser och fattar beslut helt enligt infall han får när han sitter och skiter på dass uppkopplad till Twitter! Tyvärr har vi tagit ett steg närmare en ny våldsam konflikt i området.

Coexist

Hur som helst har jag fortfarande inte fått någon respons från Israelvänner på min önskan om en förklaring om vad som egentligen är Israels mål. För dom måste väl ha ett mål med sitt agerande. Var är ni Israelvänner? Eller ni läser inte bloggar som har en annan åsikt än er egen? Kom igen, hör av er!

Inga kommentarer: