lördag 14 december 2013

Våra pengar och vår moral

Utdelningsfest på börsen: Det är faktiskt inte er bloggare som satt rubriken, utan jag har snott den från Näringslivsbilagan i Svenska Dagbladet i går. Tidningen uppskattar att de svenska börsbolagen kommer att dela ut 166.000.000.000 kronor till sina ägare (166 miljarder). Detta är en ökning med 8% från förra året. Eller nästan 17.000 kronor till varenda svensk, från bebis till pensionär. Och det är rejäla utdelningsökningar på många håll. Och anledningen är inte att omsättning och vinster har ökat rejält - Nej så är det inte. Men man har väl slantar över som inte behövs i bolaget. Och då är det ju bättre att ge dom till ägarna än att satsa på personal, arbetsmiljö osv.

Andra som tjänar kosing: I ETC läser jag en liten sammanställning av hur mycket privata behandlingshem och andra privata vårdbolag kan tjäna på våra skattepengar. Det finns bolag där vinsten ligger på över miljonen per anställd. 300, 400, 500 tusen kronor per anställd är inte ovanligt. Det finns pengar att tjäna på att sätta stopp för privatiseringsivern.

Lästips: Ibland finns det tillfällen när jag läser texter som är så bra att jag önskar att jag kunnat skriva det själv. Men då är det bara att tipsa andra istället. Så läs vad Gunnar Bergdahl skriver i Helsingborgs Dagblad om Nelson Mandela och bland annat berättar varför Israel var ett av undantagen som inte var representerade med utrikesminister och statsminister / premiärminister vid minneshögtiden. För övrigt berättar numera flera tidningar att det var via tips från CIA som den Sydafrikanska apartheid-regimen kunde gripa Nelson Mandela och spärra in honom i fängelse i nästan 30 år. Hade det varit i dag hade det nog bara skickats iväg en drönare med bomb! Själv har jag suttit i soffan på jobbet och tittat på delar av begravningen via CNN tillsammans med människor från många håll i världen, med olika hudfärg och med olika religioner. Och för alla betyder namnet Nelson Mandela något positivt.

Tror ni att dom skäms? För övrigt läser jag i Svenska Dagbladet att intresset från svenska försvaret att ställa upp ordentligt för de tolkar som riskerat sina liv för att hjälpa den svenska militären inte är så stort som normal moral hade krävt. Enligt militären är tydligen inte alla som ställt upp värda att ställa upp för. Kanske dags att skämmas lite? Och det finns annat att skämmas över också. I veckan flög ett chartrat flygplan till Afghanistan med ett stort antal utvisade afghaner som blivit vägrade asyl i Sverige. Män och kvinnor i alla åldrar. Men vi skäms inte!

Inga kommentarer: