onsdag 18 december 2013

Om de ökade klyftorna

Tillåt låglönekonkurrens: I går citerade jag Investors VD Börje Ekholm som apropå det faktum att styrelsearvodena i de svenska börsbolagen ökat med 70% på tio år, mångdubbelt mer än vad vanliga knegares löner stigit, tyckte att: - "Betalar du med jordnötter får du apor". Och det är ju onekligen ett intressant påpekande. Jag vet inte i vilken utsträckning som Börje Ekholm och ekonomiprofessorn Lars Calmfors har haft kontakt med varandra. Men i sin kolumn i Dagens Nyheter i dag skriver i varje fall Lars Calmfors "Tillåt låglönekonkurrens". I sin kolumn argumenterar Lars Calmfors starkt för att det ska vara fritt fram att betala slavlöner till icke-svenskar som importeras till Sverige som arbetskraft. Och det är klart att det skulle kunna spara en hel del slantar om man importerar rumänska byggjobbare som sedan kan bo i tält och betalas med "jordnötter". Mitt tips är att vi importerar välutbildade kineser, indier eller vietnameser att sitta i de svenska börsbolagens styrelser (dom kan i många fall sköta jobbet mycket bättre och säkert billigare). Eller varför inte kontrollera om det inte kan finnas någon ekonomiprofessor att importera som säkert kan jobba för en tredjedel av Lars Calmfors lön! Eller lönekonkurrens gäller inte dom själva?

Den militära pengakarusellen: Riksrevisionsverket har nyligen förklarat att det svenska Försvaret inte klarar sitt uppdrag. Sverige har ju gått från ett värnpliktsförsvar till ett yrkesförsvar. Och detta samtidigt som en Högerregering gör allt för att sänka skatter. Resultatet verkar bli en uppblåst bubbla av förväntningar men som inte kan uppfyllas pga felaktiga mål och otillräckliga resurser. Naturligtvis vill inte vår Moderata Försvarsminister Karin Enström erkänna problemen. Men kanske är det inte otillräckliga pengar som är det egentliga problemet. Däremot kanske felaktiga förväntningar och mål. Det är tur att vi inte har gått med i NATO än. Kraven från Pentagon hade krävt ytterligare ökade kostnader. Kanske är det tur att det nu står klart att Brasilien tydligen bestämt sig för att köpa JAS Gripen istället för dess franska och amerikanska konkurrent. Franska Rafale var för dyrt och Amerikanska F-16 åkte ut när det avslöjades hur amerikanska NSA (FRA:s kompisar) illegalt hade avlyssnat bland annat Brasiliens president Dilma Rousseffs. Synderna straffar sig!

Klavertramparen trampar i klaveret: Jag ser att vår Moderata Utvisningsminister Tobias Billström tycker att Sverige måste bli snabbare med att utvisa asylsökande. Tyvärr är jag tveksam till om Tobbe vet vad han pratar om - som vanligt. Jag har ett tips till Tobias Billström. Försök att få ett jobb några veckor på mitt jobb, på Migrationsverkets Förvar där de låses in som du tycker ska utvisas eller avvisas. Du skulle må bra av att träffa de som sitter inlåsta där i allt från några dagar till kanske ett år. Pappor som ska tvingas åka hem till sitt krigsdrabbade hemland och lämna familj i Sverige bara för att där söka asyl så att han kan få återvända och bo med sin fru och sina barn i Sverige. Välutbildade unga killar som är livrädda för att åka hem och som skulle kunna ha varit till god nytta för Sverige istället. Och du Tobbe, är det verkligen i enlighet med FN:s Barnkonvention att beröva svenska barn sin pappa bara för att följa paragrafer till punkt och pricka?

Inga kommentarer: