lördag 28 december 2013

Tänkvärda tankar och andra tankar

Captain Euro
Euron som ett sänke: CEBR, Centre for Economics and Business Research, är en tankesmedja inom ekonomibranschen. Jag läser i bladet att dom kommit ut med en rapport där man förutsäger den ekonomiska utvecklingen fram till 2030 i olika länder. Och det är spännande läsning. Fram tills dess har t.ex. Kina passerat USA och blivit världens största ekonomi. Indien har passerat Japan och gått upp på tredje plats. Brasilien har passerat de Europeiska länderna Tyskland, Frankrike och Storbritannien och gått upp till femte plats. Det handlar ju enkelt uttryckt om att ländernas storlek får större betydelse allt eftersom deras ekonomier växer. Sverige och Norge, som är de Nordiska länder som är med i rapporten, faller ett antal placeringar. Norge mest eftersom oljeinkomsterna minskar. Fast en spännande sak är att man från CEBR tror att Storbritannien kommer att passera Tyskland och Frankrike. Och det riktigt spännande är förklaringen. För de flesta EMU-länder är Euron ett rejält sänke konstaterar man. Om Euron skulle haverera tror CEBR att t.ex. Nederländernas och Tysklands ekonomier kommer att få klart bättre förutsättningar. Euron som ett sänke? Tänkvärda tankar!

Professorn som glömde tänka: I ett debattinlägg i Dagens Nyheter framgår att professor Bo Rothstein tycker det är pinsamt att se den ökade mängden tiggare som dyker upp i vårt välmående samhälle. Bo har kommit fram till slutsatsen att tiggarna inte i längden är hjälpta av att få allmosor, alltså måste man lösa de underliggande problemen. Och så långt har den gode professorn helt rätt. Han kommer också fram till att det inte går att förbjuda människor att tigga / be om pengar. Men, sedan virrar han bort sig. Han kommer nämligen fram till att det istället borde göras olagligt att skänka pengar till tiggare! Men jag har en fråga, är det bara att skänka pengar till rumänska romer som tigger som ska vara förbjudet? Lasse som tappat sitt busskort och tigger en slant för att kunna köpa en enkel biljett hem? Ska det vara ett brott mot lagen att hjälpa till där också? Lotta som tigger pengar till Amnesty? Ska en gåva i den bössan också vara illegal? Frida som står och samlar pengar till Lutherhjälpen? Urban som tigger slantar till en helpava? Robert som tigger pengar till Romerhjälpen? Snälla Bo Rothstein, kan det vara möjligt att du inte har tänkt färdigt? Upp på barrikaderna mot diskrimineringen av romer! Vi har mycket att skämmas för, bland annat att det ens behöver finnas människor som tigger. Men att förbjuda "välgörenhet" tyder på bristande tankeverksamhet!

Statsministern som bör tänka efter: Dagens Nyheter publicerar en hyllningsartikel om chefen Fredrik Reinfeldt i form att en intervju. Snälla frågor som man kan förvänta sig att Statsministern har ett bra svar på. Bland annat tror han att väljarna ska ropa "Halleluja" efter årsskiftet när låg- och medelinkomsttagarna får ännu ett Jobbskatteavdrag att rumla runt för. Hur han karakteriserar sjuka, arbetslösa, pensionärer och andra som inte får något Jobbskatteavdrag utan istället straffbeskattas ännu mer för att dom drabbats av sjukdom och skada, för att deras företag rationaliserat eller lagt ner eller för att dom helt enkelt blivit för gamla, det vet jag inte. Men uppenbarligen är dom inte ens "Låginkomsttagare". Troligtvis är det så att den gode Fredrik vill införa ett nytt begrepp som kanske ska kallas "Nollinkomsttagare". Är vi inte produktiva och en siffra i hans "Sysselsättningssamhälle" ska vi väl inte ha några inkomster alls. Och skulle vi mot förmodan ha lyckats få ut något på någon försäkring (som sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring eller åldersförsäkring) så ska allt betalas in i skatt. Fast jag är lite undrande? Fredrik Reinfeldt kallar ju inte det här för försäkringar utan bidrag. Och bidrag brukar inte vara skattepliktiga? Jag hoppas att du kära Fredrik efter valet får leva på en straffbeskattad A-kassa beräknad efter maxbeloppet 680 kronor om dagen. DÅ kanske du tänker efter några steg!

Inga kommentarer: