onsdag 4 december 2013

Det ser illa ut för Stridshingsten

Väljarundersökningarnas väljarundersökning: I dag presenterades SCB:s väljarundersökning. En undersökning som görs på ett mycket större underlag (9.000 personer istället för ofta bara omkring 1.000 på många av de andra). Undersökningen görs också bara två gånger om året varför uppgifterna om förändringar inte är en avläsning av tillfälliga opinioner som det ofta annars handlar om. Hur som helst visar undersökningen i korthet att de tre Rödgröna partierna skulle fått egen majoritet i Riksdagen. Totalt får de tre Rödgröna 49,8% medan hela Högerblocket får 49,0% och Högeralliansen utan Sd får 39,7%. S + Mp är med 43,1% klart större än hela Högeralliansens 39,7%. De två stora förlorarna är Moderaterna som tappar 1,4 procentenheter till 25,5% och Socialdemokraterna som tappar 1,3 procentenheter till 34,3%. Vinnaren sedan förra undersökningen för ett halvår sedan är Sverigedemokraterna som ökat 1,6 procentenheter till 9,3%. Övriga partier har mindre ökningar, Vänsterpartiet till 6,7%, Miljöpartiet till 8,8%, Centerpartiet till 4,7% och Kristdemokraterna som precis kryper över spärren med 4,1%. Undantaget är Folkpartiet som har en mindre men tydlig nedgång till 5,4%. Förloraren och mannen i kris, Fredrik Reinfeldt, hade som enda kommentar att det brukar öka för Makten de sista månaderna. Han har alltså inte formellt gett upp hoppet. Men det är tydligen bara hoppet som återstår.

Den svenska ungdomsarbetslösheten ett EU-problem: Den svenska ungdomsarbetslösheten är nu så hög att EU anser att Sverige behöver extra stöd. Flera regioner i Sverige ska därför få totalt tre kvarts miljard extra i specialbidrag från EU:s övriga länder för att hjälpa Högerregeringen på traven. Här och här.

Alltid något att glädjas åt: På listan över världens minst korrumperade länder kommer Sverige på delad tredjeplats efter Danmark och Nya Zeeland. Vi delar platsen med Finland och följs av Norge, Singapore och Schweiz. I botten ligger Somalia, Nordkorea, Afghanistan, Sudan, Sydsudan, Libyen och Irak. Så även om vi ibland har våra funderingar ska vi nog vara glada, men fortsätta att bekämpa korruption och maktmissbruk.

Jan Björklunds fiasko: Kommentarerna fortsätter till fiaskot för Jan Björklunds skolpolitik. En sak som det varit ganska tyst om i Sverige men som det konstaterats i utländsk debatt är det faktum att länder som Sverige, England och USA, som också gjort dåligt ifrån sig, har en gemensam nämnare, friskolor och skolval och privatiserat skolväsende. Kanske en sak att diskutera mer även i Sverige?

Den svenska järnvägen: Riksrevisionen har ju kommit med en rapport om läget för den svenska järnvägen. Och alla parter får frän kritik. Det är allt från Trafikverket som inte sköter underhållet, Jernhusen som har usel planering, entreprenörer som inte gör sitt jobb och regeringen som saknar kontroll och pengar. De som kommer lindrigast undan är SJ. I allmänhet är det inte alls SJ:s fel att tågen är försenade eller inställda. Men det är dom som svenska folket i allmänhet skyller på och är ilskna på. Men, det är alltså i allmänhet andras fel! Häng alltså inte SJ, häng Regeringen...

Inga kommentarer: