torsdag 26 december 2013

Det ser bra ut inför nästa år

Väljarundersökningar tar aldrig slut: Fast om jag ska vara uppriktig så är den som Novus presenterar för SR:s Ekoredaktion inte en äkta sådan. Istället låter man Novus göra en sammanvägning av ett antal andra undersökningar. Vilket ju faktiskt gör den lite mer tillförlitlig. Felkällor minimeras och underlaget blir ju större. Och det innebär i sin tur att det hela inte innehåller några sensationer utan den bekräftar bara vad tidigare undersökningar har visat. Det ser inte så kul ut för Fredrik, Göran, Annie och Jan! Vad vi också kan se är att Sverigedemokraternas uppgång nu nått sin topp. Troligtvis börjar man numera jämställa dom med andra etablerade partier och då har dom inte så mycket att erbjuda. De tre Rödgröna partierna fortsätter att ha egen majoritet med 50,5 (+0,2) medan våra fem partier på Högerfronten sammanlagt lockar 48,2% (-0,1). De fyra Regeringspartierna inom Högeralliansen får 38,8% utan Sverigedemokraternas 9,4%, men eftersom Kristdemokraterna skulle åkt ut skulle man bara fått 34,9% i ett val. Obetydligt mer än Socialdemokraterna ensamma som skulle fått 33,1%. Tillsammans med bara Miljöpartiet på 10,2% eller tillsammans med endast Vänsterpartiet på 7,2% blir Socialdemokraterna större än hela Högeralliansen i Riksdagen. Moderaterna ligger på 25,0%, Folkpartiet på 5,6%, Centerpartiet klarar precis spärren med 4,3% medan alltså Kristdemokraterna åker ut med 3,9%. Det ser tråkigt ut för Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt ser framåt

Fredriks kris: Fredrik Reinfeldts förmåga att se framåt verkar skadad. Så här ansträngt är det kanske... Och Barack Obama verkar helst titta åt ett annat håll. Hur som helst är förtroendet bland svenskarna för Fredrik Reinfeldt i fritt fall. I den undersökning som Aftonbladet låter Sifo göra regelbundet är raset från 63% till 56% sedan förra undersökningen. Samtidigt som Stefan Löfven ökat från 46% till 55%. Han är alltså i princip ifatt i Fredrik Reinfeldts största tillgång. Bland kvinnor är i dag både Stefan Löfven och Miljöpartiets Gustav Fridolin förbi! Det är dessa tre som ligger i översta divisionen. I andra divisionen långt efter kommer Miljöpartiets Åsa Romson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt (båda på väg upp) och Jan Björklund och Göran Hägglund (båda på väg ner). Ännu längre ner hittar vi Annie Lööf och i överlägsen botten Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. När det gäller att sakna förtroende ser det ungefär likadant ut, fast tvärtom. Möjligen med den skillnaden att Jimmie Åkesson ligger långt, ja jättelångt efter här. 63% av svenskarna saknar helt förtroende för Jimmie Åkesson medan Annie Lööf som ligger tvåa har 26% som helt saknar förtroende för henne. En glädjens siffra är att förtroendet för Jimmie Åkesson dessutom kraftigt minskat sedan förra mätningen. Partiet är nu så pass etablerat att det granskas på allvar - och då rasar förtroendet också!

Om klasskillnader: Att ROT, och i ännu högre utsträckning RUT-avdragen, är en metod att föra över samhällets resurser från de som lite har till de som redan har det väl förspänt är egentligen ingen nyhet. Enligt statistik från Skatteverket så kan vi se att RUT-avdraget utnyttjas av en mycket liten del av svenska folket. Och de som utnyttjar är de som redan har råd att betala för tjänster som vi andra får göra själva. Och då kan det ju vara praktiskt att låta skattebetalarna (dvs de som inte har råd att själva utnyttja avdraget) betala en del av kostnaden. Vem är dum och tackar Nej? I genomsnitt ligger RUT-avdraget i Sverige på 169 kronor per svensk. Dvs ingenting egentligen. Men det finns platser i landet där det verkligen utnyttjas (dvs där man har råd att utnyttja övriga skattebetalares subvention). Högst ligger rikemansghettot Danderyd med ett snitt på 1407 kronor per innevånare. Och sedan följer ett antal andra moderatghetton kring Stockholm som Lidingö och Täby följt av skånska moderatghetton som Lomma och Vellinge. Lägst ligger ett 10-tal Norrlandskommuner på som lägst 9 kronor per innevånare och upp till 40 kronor. Men visst är det generöst av alla oss andra skattebetalare att subventionera de stackars rika moderaterna som inte hinner med sitt fina hushåll. För övrigt är ju även ROT-avdraget en generös reform där landets hyresgäster hjälper landets villaägare att få värdeökningen på sina villor betald av andra? Och på tal om Danderyd så kunde dom i moderatghettot använt en del av slantarna till att lära sina ungdomar hyfs. Fick i julen ett mejl från någon spoling som tydligen går på fina Danderyd Gymnasium. Han skulle behöva gå en kurs i hyfs!

För övrigt kan vi notera att Zlatan trampat rejält i klaveret. Han får nog lite bekymmer en tid framåt med att återfå förtroende från den svenska damfotbollen.

Inga kommentarer: