onsdag 25 december 2013

God fortsättning

Calle Stropp igen: Jag citerade igår Aftonbladets Peter Kadhammar när han skrev om vår svenska toppdiplomat Hans Gunnar Adén och vår egen Calle Stropp. Hans Gunnar Adén lämnade under ett antal år sin diplomatiska karriär och blev munk i ett kloster. Men han har senare återvänt och fortsatt sin diplomatkarriär uppåt. Ända tills hans rapporter från Georgien misshagade högsta chefen, Utrikesminister Carl Bildt. I dag ägnar sig Hans Gunnar Adén åt att arrangera rundturer för utländska diplomater i Sverige, i avvaktan på sin pension. Peter Kadhammar avslutar med att citera Hans Gunnar Adén: - "I klostret styrde en enväldig abbot, på UD styr en enväldig utrikesminister!". Jag undrar om Hans Gunnar Adén ens får arrangera rundturer för diplomater i Sverige sitt sista år?

Girigbukarnas och Slipsnissarnas paradis: I en lång intervju i gårdagens Dagens Nyheter försöker SEB:s VD Annika Falkengren förtvivlat försvara det rimliga i att hälften av bankernas vinster delas ut till ägarna. Och jag ska vara helt uppriktig, jag är inte så upprörd över att halva vinsten delas ut till ägarna! Däremot är jag extremt upprörd över att bankerna i dag plockar ut sådana enorma vinster. Vi kunder, som om vi ska göra det någorlunda enkelt för oss, bara har fyra storbanker alla välja mellan har ju inte så mycket val. Och alla fyra dessa jättar är lika giriga! De vinster som bankerna i dag gör är helt orimliga. Mycket förenklat ligger de fyra svenska storbankernas vinst på en kvarts miljard - om dagen! Ännu mer förenklat, de svenska storbankerna gör en vinst på 25 kronor på varje svensk - varje dag.

Om misslyckat samarbete: Regeringen (och även Riksdagen) vill att militären sparar lite på slantarna och gör inköp tillsammans med andra. Dels skulle man bland annat köpa nytt artilleri och nya lastbilar tillsammans med Norge. Men just nu verkar det närmast som om båda affärerna slutar i fiasko för samarbetet - och därmed extra kostnader för den svenska militären. Affärerna låg på totalt cirka 20 miljarder kronor. Fast egentligen är det ju inga stora summor, det är ju vad de svenska storbankerna gör i vinst på mindre än två månader.

Inga kommentarer: