söndag 1 december 2013

Mobiler, väljare och bortskämda höginkomsttagare

Bra tänkt men dåligt utfört: I dag ansluter sig äntligen Sverige till nästan alla andra civiliserade länder. Det ska bli förbjudet att fibbla med mobilen när man kör bil. Men lagen har formulerats så luddigt att det krävs av polisen inte bara att bevisa att man hållit på med mobilen utan också att det just då har inverkat menligt på bilkörningen. Och det är naturligtvis ytterst klantigt utformat. Det är ungefär som om man gjort på samma sätt med fortkörning. Dvs polisen ska dels bevisa att man kört för fort men också att fortkörningen just då varit trafikfarlig. Eller att inte bara bevisa rattfyllan utan också att rattfyllan just då var trafikfarlig. Alla ni som inte kan låta bli mobilen - ta bussen!

Svensk Väljaropinion: Det är namnet på den sammanställning av flera olika väljarundersökningar som Novus gör för Sveriges Radio. Så den visar alltså på ett genomsnitt av de olika undersökningar som görs. Denna visar att det knackar lite för Socialdemokraterna på 33,6% (-0,9), men detta vägs upp av att kollegorna på den Rödgröna sidan båda fortsätter att öka, Vänsterpartiet 7,1% (+0,7) och Miljöpartiet 9,7% (+0,7) ökar alltså mer än S minskar. Kan det vara så att väljarna håller fast vid sitt motstånd mot Högerstyret men är skeptiska mot S vacklande när det gäller att välja samarbete mot höger medan man däremot gärna stöttar de oppositionspartier som talar klarspråk. Sverigedemokraternas uppgång har stannat och med 9,3% (-0,2) har man nu passerats av Miljöpartiet. Moderaterna är den stora förloraren på 25,0% (-1,0) medan de tre lydpartierna alla ökar marginellt. Folkpartiet är fortfarande störst av de tre på 6,0% (+0,5) men fortfarande mindre än Vänsterpartiet. Centerpartiet lyckas precis kravla sig över spärren till 4,0% (+0,4) medan Kristdemokraterna är kvar under spärren på 3,9% (+0,1). Totalt innebär detta att de tre Rödgröna har egen majoritet på 50,4% medan Högersidans fem partier får ihop 48,2%. De fyra Högerallianspartierna får ihop 38,9%, men bara 35% som ger några mandat i Riksdagen när Kd räknas bort.

Dagens citat: Här måste vi placera Moderaternas Maria Abrahamsson. Apropå debatten om sänkningen av brytpunkten så tycker inte Maria att 36.325 kronor är någon hög inkomst och fortsätter: - "Nej, knappast ens om man tjänar nästan 60 000 i månaden – före skatt – som jag gör som riksdagsledamot. Det är dyrt att bo och leva i huvudstaden, kort sagt." Så det är verkligen synd om Maria Abrahamsson och alla de andra dåligt betalda Riksdagsledamöterna. Det är tydligen så att stackars Maria får suga på knogarna i slutet av månaden. Själv undrar jag hur Maria Abrahamsson tror att en arbetslös i Stockholm överlever på sina knappa 15.000 - före skatt. Välkommen till verkligheten!

Inga kommentarer: