torsdag 16 februari 2012

Facebook, elslösande med statliga bidrag

Maud Olofsson
Förra året offentliggjorde Mauderaten Olofsson med stor glädje att Facebook, mot en muta på 105 miljoner i statliga bidrag, skulle etablera en enorm serverhall i Luleå. En datorhall som kommer att förbruka mer el än SSAB, som förbrukar lika mycket el som en smärre svensk stad. Att man väljer att förlägga serverhallen till Luleå beror naturligtvis på just god tillgång till billig el och statliga pengar i mutor. Nu står det också klart att serverhallen inte bara är en enorm elförbrukare, det är också en enorm energislösare! Det står nu nämligen klart att trots att den största delen av den elström som förbrukas av en datorhall omvandlas till värme så kommer man inte att tillvarata värmen på något sätt. Enorma mängder elström kommer att förbrukas för att kyla ner datorservrarna, men värmen kommer bara att släppas ut och värma upp omgivningen med ett antal grader. Lösningen på framtidens energiförsörjning ligger inte bara i att öka produktionen. Det handlar ännu mer om att minska konsumtionen och ta tillvara alla "biprodukter". Men så mycket var Maud Olofssons, Centerns och Högeralliansens miljöintresse värt att några krav på Facebook ställde man inte. Det var bara att betala ut bidrag...

Jan Björklund
Som jag berättade i går så har Högerregeringens egen Israelkramare, folkpartiledaren Jan Björklund, åkt till Israel på besök. Och vår vän Jan Björklund fick verkligen ett varmt mottagande. I samband med ett besök i Hebron, som ligger på ockuperad palestinsk mark, fick Jan Björklund känna på var våldshotet numera kommer från. Han attackerades av en av dessa fanatiska israeliska bosättare som har som mål att fördriva alla palestinier från deras mark. Och Jan Björklund tvingades helt enkelt av säkerhetsskäl avbryta besöket. När SVT visade ett inslag om attacken ackompanjerade man detta med att visa bilder på stenkastande palestinska ungdomar! Förhoppningsvis kan både SVT:s redaktion, Jan Björklund och alla vi andra lära oss en hel del av det som skedde.

Försäkringskassan
I oktober beslutade en majoritet i Riksdagen att ge Regeringen i uppdrag att ändra Försäkringskassans regler för den som går sjukskriven mer än 180 dagar. Beslutet innebar att Högerregeringen fick i uppdrag att ändra på regeln att den som var sjukskriven så länge skulle prövas mot "hela den reguljära arbetsmarknaden" inte längre skulle gälla utan det skulle göras en återgång till de gamla reglerna om att prövas mot "en normal arbetsmarknad". Men det skiter Högern i.

Och så sänkte Riksbanken räntan igen. Och bankerna jublar för nu kan dom höja sina vinster ytterligare. Att ordet bank har blivit synonymt med girighet är inget att förvånas över. Jag såg en insändare någonstans i dag från någon som undrade varför vi tycker så illa om vinster. Motsatsen är ju förlust, och det ju inget bra. Men det är nästan ingen som är kritisk till vinster, kritiken handlar om när giriga slipsnissar tar ut övervinster och plockar ut oskäliga summor.

Ibland kan man hitta spännande sanningar i Veckans Affärer också. Dom berättar mer om hur Högeralliansen gör allt dom kan för att privatisera så mycket som möjligt. Nu berättar man hur man från Högeralliansen sedan 2009 utnyttjat näringslivets superkonsult McKinsey för 50 miljoner kronor för att kunna anpassa sin verksamhet till Näringslivets önskemål. Jag vill poängtera att epitetet "näringslivets superkonsult" inte är mitt ordval, det är Veckans Affärers ordval. Bland det sista Mauderaten Olofsson presterade var en debattartikel i Dagens Industri som i princip var författade av just McKinsey. Troligtvis ska det hela ses som ett underbetyg till statsförvaltningens egen personal.

2 kommentarer:

Urban Medin sa...

Underbart igen :)
Ja hur ska man hinna med allt som händer?
Jag tycker att du är fantastisk i dina rapporter och förstår samtidigt att det inte finns en chans att kunna vara med överallt. Nämner det p.g.a att det finns saker som är av allmänt intresse som här och som du kanske tänkt ta upp senare:

http://kaotiskakaos.blogspot.com/2012/02/nu-kan-vem-som-helst-skicka-sms-fran.html

Sven, du än av mina favoriter :)

Sven Tycker sa...

Jag rodnar av förlägenhet.

Och blir orolig över att dagens teknik gör det möjligt att tjäna en slant på lite vad som helst...