torsdag 2 februari 2012

Om att värna de privilegierade

I våras presenterades en ny utredning av hur omfördelningen av resurser mellan rika och fattiga kommuner skulle reformeras. Och meningen var att ett förslag skulle läggas fram till Riksdagen. Men det visar sig att förslaget skulle drabba de moderata rikemansghettona och därför har Anders Borg för att skydda sina vänner tydligen placerat hela utredningen i det stora arkivet. Inom den styrande Högeralliansen oroar sig nu Centerpartiet och Kristdemokraterna för Moderaterna ska göra som dom vill. Dvs placera utredningen i just det stora arkivet.

Kristdemokraterna
Ett antal Kristdemokrater (Emma Henriksson, Bengt Germundsson, Charlie Weimers, Maria Wiksten och Sakarias Winberg) vill i ett debattinlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet ytterligare klistra fast mammorna vid spisen där hemma. Allt i sann traditionell kristdemokratisk tradition. Bland annat vill man avskaffa de dagar i föräldraförsäkringen som är reserverade till den andra föräldern (i praktiken pappan) och istället ska mamman kunna ta ut alla dagar. Vårdnadsbidraget, som ju inte blivit något större framgång, ska ökas till omkring 6000 kronor i månaden och tydligen döpas om till "Barnomsorgspeng för egna barn". Och för de som inte utnyttjar barnomsorgen vill man införa ett skatteavdrag som kompensation. Något speciellt skatteavdrag till de som inte utnyttjar annan offentlig service framgår det inget om. Man kan ju tänka sig att man slipper betala för brandkåren om man inte utnyttjar denna. Man slipper betala för snöröjning om man inte går ut på vintern. Att man slipper betala för bibliotek och annan kulturservice om man inte utnyttjar denna. Jag skulle gärna slippa betala några kronor för Knugahuset eftersom jag inte vill ha med dom att göra. Men Kristdemokraterna nöjer sig med att i sann kristen anda vilja ha mammorna bundna vid spisen.

Trots den kritik mot Proffice som framförts för deras handläggning av beviljandet av lärarlegitimationerna så förlängs avtalet. De handläggare som anställts för att sköta uppdraget har i många fall inte haft tillräcklig utbildning. Trots krav i avtalet har dom inte haft tillgång till telefon eller e-post. Proffice tyckte det var för dyrt att arkivera handlingarna i arkivskåp, så det har använts enkla plastbackar. Man har arrangerat tävlingar mellan de olika grupperna om vilka som var snabbast. Och det har även gjorts upprepade direkta felaktigheter. Men som sagt, avtalet har förlängts i den heliga privatiseringens namn.

EU Nej
I Sven Tyckers ständigt pågående kampanj "Mobba EU" tänkte jag ta ett par kapitel i dag med exempel på hur EU lägger sig i och stoppar vettiga beslut som dom inte borde ha med att göra. I samband med nyårsfirandet skadades en ung grabb svårt av en fyrverkeripjäs. Det slutade med att man fick amputera hans ben. Och alla vi som tycker att det är dags att rejält begränsa tillgången och försäljningen av fyrverkeripjäser fick nya argument. Men, enligt vår moderata försvarsminister Sten Tolgfors så får vi inte ändra våra regler för EU. Nähä! Och vad har dom med det att göra? Själv tycker jag att det är ganska självklart att man måste ha tillstånd för att skjuta iväg fyrverkerier. Och sedan måste man ha detta tillstånd för att få lov att köpa pjäserna. Jag tycker det är en ganska självklar regel. Men det tycker tydligen inte EU. För dom är den fria marknaden viktigare.

Och de flesta har väl inte missat konflikten med EU om vår skattebefrielse av ideella föreningar. Enligt EU får inte Sverige ensidigt gynna ideella föreningar genom att inte kräva att dom betalar moms och redovisar moms. Sverige har infört dessa förenklade regler för att underlätta för föreningar, men det tycker inte EU är en smart idé. Vår lilla fotoklubb måste naturligtvis redovisa moms annars är vi ju gynnade jämfört med den stora fotofirman. Vad har EU med våra skatteregler att göra?

En tredje konflikt med EU handlar om vilken text som ska godkännas på livsmedelsförpackningar. EU tycker att livsmedelsproducenterna ska få mer fria händer att "skryta" med hur hälsosamma deras produkter är. Enligt ett förslag från EU-kommissionen (ivrigt påhejade av industrin) och med stöd av bland annat moderaten Anna Maria Corrazza Bildt (gift med Calle Stropp) så ska det vara fritt fram att t.ex. på chipspaketet skriva att det innehåller 10% mindre fett även om minskningen egentligen är totalt ovidkommande. Andra lite mer vettiga människor tycker att "skrytet" faktiskt måste ha en viss betydelse om industrin ska ha rätt att "skryta" med det.

Inga kommentarer: