måndag 6 februari 2012

Om att sitta på flera stolar

Det händer att man förstår varför människor handlar som dom gör bättre om man tittar bakom skynket. Lärarfacken kräver ju en minimilön på 35.000 och en höjning av lönerna med 10.000 på några år. Något som jag skrivit om innan och haft mina funderingar om. På andra sidan förhandlingsbordet sitter Ingela Gardner Sundström, som är ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation. Och hon säger naturligtvis Nej. Hon och hennes make är också moderata kommunpolitiker i Österåker. Och dom är ännu mer. Dom driver en privat friskola, Rydbo Friskola i Åkersberga. Gott om stolar att sitta på! Men det är inte slut än. Skolan är ingen lysande affär kan man tro av redovisningen. Några tusenlappar i överskott. Men det finns fler stolar att sitta på. Skolan hyr lokaler av Östra Ryds Fastighets AB. Och tänk, dom ägs av maken Jan-Olov Sundström. Och det bolaget är en mycket bättre affär än själva skolan. Man kan som sagt tjäna sina slantar på många olika sätt. Av många bäckar små blir snart en stor å. Men ibland måste det vara svårt att veta på vilken stol man ska sätta sig.

Dator
Och på tal om bra affärer, så läser jag att Regeringskansliet nu helt ska byta e-postplattform. Från IBM:s Lotus Notes till Micro$oft Outlook. Och egentligen är det väl inget att uppmärksamma på Sven Tycker. Om det inte hade varit för det faktum, att den utredning som gjordes av frågan 2009 gjordes av - Micro$oft! En rejält genomtänkt upphandling måste jag säga av Regeringskansliet. Och det har också dragit ut på tiden med genomförandet. Departement har protesterat. Riksrevisionen har protesterat. Visst blir man imponerad?

Aftonbladets regelbundet återkommande NO - Nusvensk ordlista är ofta ett nöje att läsa. Ett av dagens ord är Krismedvetande. Detta förklaras med: Andligt tillstånd som medför omedelbar och ovillkorlig lydnad inför alla påbud från överheten. Finns det något att tillägga? Grekerna saknar tydligen Krismedvetande?

I torsdags skrevs jag lite om EU-Kommissionens förslag om att släppa lös annonseringen från livsmedelsindustrin när det gäller minskningen av fett och socker. Förslaget var en eftergift till Industrin som väldigt gärna ville annonsera om t.ex. de nya hälsosamma Ahlgrens Bilar med hela 5% mindre socker, för att ta ett exempel. Men EU-Parlamentet gav kalla handen och t.ex. Pierre Schellekens som är chef för EU-Kommissionen i Stockholm är besviken: - "Jag förstår inte varför de röstade emot, det är bara att beklaga." säger han. Nu måste det faktiskt ha gjorts en rejäl minskning av sockret eller fettet för att man ska få bre på i reklamen om hur hälsosamt det blivit. Jag är uppriktigt förvånad. Industrin får tydligen inte ALLTID som dom vill!

Från cykelsportens värld berättas att cykelstjärnan Alberto Contador nu fått sin slutliga dom, avstängning i 2 år för dopning. Han åkte fast redan 2010 men överklagande och friande dom hemma i Spanien har gjort att den slutliga domen dröjt. Mitt förtroende för cykelsporten ligger på 0,2 ungefär. Jag är ganska så övertygad om att en ganska stor del av de tävlande i de stora kommersiella girona använder sig av förbjudna preparat. Det är alldeles för mycket pengar inblandat samtidigt som alltså påfrestningarna är enorma. Och jag är tveksam till om cykelsporten på alla nivåer verkligen tar dopningen på allvar. Jag har fortfarande i minnet när jag för ett antal år sedan råkade titta på (tror jag) dansk TV som visar mycket mer cykelsport än vad svensk gör. Dom visade något av de stora girona på kontinenten och jag reagerade på att cyklisterna cyklade så sakta. Och min första tanke var att det danska intresset för cykelsporten är lite väl stort när man till och med sänder uppvärmningen direkt. Men efter några minuter kom förklaringen. Cyklisterna protestcyklade mot att dom utsattes för dopningskontroller och tävlade inte utan tog bara en söndagscykeltur. De professionella cyklisterna såg (ser?) inte dopning som ett problem utan bara som ett hjälpmedel.

Inga kommentarer: