tisdag 14 februari 2012

Ekonomiska funderingar

Euron
En intressant fråga att ställa när det gäller de lån som Grekland nu får från EU är om dessa lån tas för att rädda Grekland, för att rädda de banker som lånat ut pengar tidigare eller om dom ges för att rädda Euron? Som någon påpekade; Bland kraven på Grekland finns inte att man ska avbryta de enorma vapenköp i Tyskland som pågår. Istället krävs att Grekland ska fullfölja affärerna. Det krävs inte att den giriga grekiska kyrkan ska göra några besparingar. Men däremot ska minimilönerna sänkas. Det krävs inga massiva åtgärder för att förbättra skattemoralen bland Greklands skattefifflande miljonärer och miljardärer. Men däremot ska tiotusentals statsanställda få sparken. Jag upprepar frågan. Ska svältkuren och lånen egentligen rädda Grekland eller bankerna eller Euron?

Den grekiska underkastelsen är dock inte tillräcklig enligt EU:s byråkrater. Grekland måste också lova att avskaffa demokratin på obestämbar framtid. Det nya Parlament som ska väljas i kommande val (om det får genomföras) måste nämligen bakbindas helt att lova lyda Bryssel blint. Vad väljarna tycker har ingen betydelse, det är vad byråkraterna i Bryssel och Berlin tycker som är avgörande.

Och på tal om ekonomi så ser jag nya bevis för att Euron verkligen inte är någon succé. Skillnaden i ekonomisk utveckling, jämfört med USA, beräknas i år bli den största på 20 år. Det går alltså mycket bättre i Barack Obamas USA än i Eurozonen. Detta medan EU-bossarna istället har åkt till Kina för att tigga om hjälp från kineserna. Undrar om dom tycker det är förödmjukande?

Vindkraft
Satsningen på vindkraft är stor i Europa. Det är ett område där Sverige i dag kommit på efterkälken. I EU har vindkraftens andel av elproduktionen ökat från 5,3% till 6,3% på ett år. I Sverige ligger den bara på 4,4%!

I lördags skrev jag om den misslyckade reformen att centralisera handläggningen av anmälningar mot vårdpersonal från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnden (HSAN) till den snabbt växande kolossen Socialstyrelsen. När media berättade om hur högarna av ouppklarade anmälningar växer med enorm hastighet så var ansvarig minister, vår kristdemokratiska Socialminister Göran Hägglund, snabbt mycket kritisk mot Socialstyrelsen. Vad Kd-ledaren inte sade ett dugg om var att kritiken var stor mot förändringen redan innan den genomdrevs 2010. Många remissinstanser pekade på den stora risken att Socialstyrelsen inte skulle hinna med. Till och med Socialstyrelsen själva sade: "alternativa förslag borde ha övervägts noggrannare." När Dagens Nyheter vill ha en ny kommentar till varför man drev igenom förändringen trots remissinstansernas invändningar blir svaret: - "Han avböjer intervju på grund av att han inte har tid." från hans presschef Johan Ingerö. Honom skrev jag lite om för en vecka sedan den 7 februari.

Priset för månadens dummaste rubrik går till Aftonbladet som skriver: "Njut av den sista kylan"! Man njuter ALDRIG av kyla. Är dom helt blåsta på AB? Sedan tycker jag inte om det väder vi har just nu heller. Temperaturen pendlar lite upp och ner kring nollstrecket. Och samtidigt bygger man på med lite lätt snöfall då och då. Det innebär att marken blir vidrig. Omväxlande fruset och hårt och sedan plötsligt blött och snögegga. Det är INTE kul att cykla i. Jag inser att vintern kräver att det är kallt en tid. Men den acceptansen innebär inte att jag njuter av kylan. Jag accepterar den och kan tycka att en kall och klar dag är riktigt vacker.

1 kommentar:

Urban Medin sa...

Mm, första steget för kampen efter det tredje riket. Två gånger har man misslyckats, så vad är oddsen för ett tredje misslyckande?

Att man sedan totalt har glömt bort allt lidande och den död man har på sina axlar spelar ingen roll, vi är bara marionetter.

http://www.youtube.com/watch?v=myzgAHVBg_s&feature=player_embedded#!