onsdag 15 februari 2012

Erkänn Palestina

Palestinas flagga
Det har varit utrikespolitisk debatt i Riksdagen, Och det handlade tydligen en hel del om Palestina. Och egentligen finns det en majoritet i Riksdagen för ett erkännande av den Palestinska staten. Men Högeralliansregeringen är djupt oenig så inget händer. En enig Rödgrön opposition med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill tillsammans med Centerpartiet erkänna den Palestinska staten. En koalition av Israelkramarna i Folkpartiet, Islamofoberna i Sverigedemokraterna samt i viss mån Kristdemokraterna säger Nej. Och Moderaterna med Calle Bildt velar och vet inte vilket ben han ska stå på. I dagens debatt kunde man höra Calle mycket kraftigt kritisera den Israeliska ockupationen genom att påpeka att när Palestina hållit parlamentsval kan den israeliska ockupationsmakten dagen efter fängsla alla valda ledamöter. Och detta visar med tydlighet hur viktigt det är för världen att markera för Israel att Palestina ska vara en självständig stat, inte en Israelisk ockuperad lydprovins. Men på något vis får vi väl tolka det faktum att han låter Folkpartiets Jan Björklund åka till området. Dvs att Calle låter Folkpartiet bromsa. ERKÄNN PALESTINA - NU!

Och när vi är inne på Mellanöstern så ska vi kanske titta lite på ett av de länder som drabbats av ett antal bombattentat på några år - Iran. På bara några år har Iran drabbats av närmare 10-talet terrordåd / mord på forskare och forskningsanläggningar. Och där i stort sett alla spår pekar på att det är Israel som ligger bakom. Samtidigt varnar Israel i dagarna för en iransk terrorvåg. Det handlar här om två stater som tror sig ha rätten att ta till vilka metoder som helst för att skydda sina egna intressen. Den ena statens provokationer triggar den andra. Israel skaffar kärnvapen för att "skydda sig". Detta känner sig Iran hotat av och skaffar egna kärnvapen för att "skydda sig". Vad vi ser är en ständigt eskalerande cirkel av att kapprusta för att skydda sig från den andra. Och "alla parter" använder sig av religionen för att motivera sina övertramp. Religionen (oberoende av vilken religion) är roten till mycket ont här i världen.

Högerkritik
I dagens Aftonbladet förfasar sig Kd:s Göran Hägglund över de hemska debattörerna på vänsterkanten (dvs allt till vänster om Johan Ingerös högeråsikter). Johan Ingerö (som jag skrivit om tidigare) är Göran Hägglunds presschef och den som tydligen författat texten. Medievänstern förgiftar det politiska samtalet skriver Göran Hägglund, f'låt Johan Ingerö menar jag. Jag för min del är mycket mer orolig för olika element långt ute på högerkanten. Grupper som är ett stort hot mot enskildas säkerhet i vårt land. Att Kristdemokraterna väljer att känna sig hotade från vänster säger allt om var Kristdemokraterna själva befinner sig i dag.

Jag såg förresten att EU:s byråkrater var oroliga över den svenska lånebubblan. Och man skulle därför granska Sverige lite noggrannare. En annan sak man från EU var oroliga över var de låga statliga investeringarna i Sverige...

Slutligen kan vi konstatera att de fyra svenska storbankerna, Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken under förra året gjorde en sammanlagd vinst på 79 miljarder kronor. Det motsvarar alltså mer än 8.000 kronor på varje svensk, från nyfödda spädbarn till 100-åriga pensionärer. Det motsvarar ungefär en tiondel av hela svenska statens totala inkomster. Det är ungefär dubbelt så mycket som hela den svenska försvarsbudgeten. Tänk på det när ni betalar ert bostadslån, när du ser den obefintliga räntan på bankkontot, när ni bättrar på vinsten varje gång ni köper mjölk och betalar med bankkortet. Girigheten skördar nya triumfer.

Inga kommentarer: