fredag 10 februari 2012

Bankvärlden och Anders Borg

Vår "eminenta" moderata finansminister Anders "Bror Duktig" Borg går ju med jämna mellanrum ut med populistisk kritik av bankerna. Men det blir allt mer uppenbart att det bara handlar om munväder och inga verktyg. Jag hörde på radion i morse en liten debatt i frågan mellan Miljöpartiets Per Bolund och Moderaten Staffan Anger som sitter i Finansutskottet. Och han hade exakt lika svårt att komma med några verktyg som chefen. Vad som än föreslogs av Per Bolund eller programledaren så var det ingen bra metod. Och han hade inte heller några egna förslag. Det enda han tyckte vad jag kunde höra var att Staten inte skulle äga några banker alls. Annars hade det kanske varit bra att ha haft kvar en större ägarandel i Nordea så att man kunde ställa krav på Nordea att gå före med räntesänkningar och liknande åtgärder. Men Högeralliansen har ju försnillat så stor andel av ägandet i Nordea att man inte längre har något inflytande. Vi svenska skattebetalare äger i dag bara 14% av banken och nu är det istället den finska försäkringsjätten Sampo som bestämmer i Nordea. Och deras krav är ökad vinst och utdelning till ägarna. Och den bank, SBAB, där vi skattebetalare fortfarande har ett rejält inflytande över där har Högeralliansen krävt ökad avkastning från istället för ökad konkurrens med lägre räntor. Anders Borg och Staffan Anger sysslar bara med populistiskt snack, när verktygen ska fram handlar det om tvärtom.

Moderaterna
Apropå Fredrik Reinfeldt tramp i klaveret när det gällde pension vid 75 års ålder så har tidningen Fokus granskat hur det ser ut i verkligheten. Och artikeln har fått rubriken "Bluffen". Vi kan bland annat i ett diagram se att i dag motsvarar kostnaderna för pensionssystemet ungefär 9% av BNP. Ett genomsnitt för den industrialiserade världen är 8%. Vi ligger alltså lite högre än genomsnittet. Men, medan dessa länder till 2050 beräknas tvingas betala ungefär 11% av BNP till pensionerna så kommer kostnaden i Sverige att ha sjunkit till cirka 8% av BNP. Vi är ett av mycket få länder där pensionskostnaderna i förhållande till BNP kommer att minska. Och detta utan att vi jobbar fram till några 75 år. Kanske är det dags för Fredrik Reinfeldt att lugna ner sig lite. Svensken har blivit allt äldre och äldre sedan industrialiseringen började. Vi har ständigt fått allt fler pensionärer att försörja. Det har inte hänt något revolutionerande på den fronten helt plötsligt. Det är en utveckling som pågått länge. I princip sedan stenåldern... Samtidigt blir vi under de år vi jobbar allt effektivare. Vi producerar under vår livstid allt mer. Gå och dra något gammalt över ditt huvud, eller ta ut din pension i förtid. Vi ska nog ha råd med det också.

Var det några som tittade på SVT:s dokumentär i går på kvällen om Keith Cederholm? Ett tragiskt människoöde där man mycket tidigt kunde se att detta kommer att gå åt skogen. Och det har det också gjort. Ganska många hittade snabbt vad jag skrivit om Keith redan den 29 augusti 2010 i samband med att han avled. Jan Guillou har ju hyllats som en hjälte för sin insats att få Keith Cederholm frisläppt. För egen del är det en av de faktorer som gör att jag har svårt för att lita på Jan Guillou. Och Keith säger i dokumentären att om han hade vetat hur det skulle gå så hade han hellre suttit av straffet. För övrigt hänvisar jag till vad jag skrev den 29 augusti 2010 i samband med att Keith avled.

Inga kommentarer: