fredag 3 februari 2012

Väljarundersökningar och verkligheten

Jonas Sjöstedt
Att det görs för många väljarundersökningar står utom allt tvivel. Varje tidning med självaktning måste ha sin månatliga undersökning. Men det är uppenbart att tidningarna själva inser att det blir för mycket. I dag publicerar Expressen sin undersökning. Men det är en så begränsad redovisning att man inte kan se hela resultatet. Expressen drar fram en sak (Jonas Sjöstedt-effekten) men redovisar i stort sett inget annat. Det diagram som redovisas är så smått att det inte går att läsa ut övriga partiers resultat. Man får gå till Demoskops hemsida om man vill se hela resultatet. Av denna kan vi se att de tre stora vinnarna sedan januari är Vänsterpartiet 9,3% (+3,4) och Socialdemokraterna 24,8%, Folkpartiet 7,8% och Kristdemokraterna 3,8% (alla med +0,9). De stora förlorarna är istället Miljöpartiet 11,6% (-3,0), Moderaterna 32,0% (-2,1) samt Centerpartiet 4,3% (-1,0). Vi kan se att skillnaden mellan blocken krympt från 3,8% till 1,1%. I december var skillnaden mellan blocken 9,8%. Det ska kanske påpekas att den enda förändringen som är statistiskt säkerställd är Vänsterpartiets uppgång. Resten av förändringarna är mest för spänningens egen skull.

Fredrik Reinfeldt
Dagens citat kommer från vår egen statsminister som avslöjade sig rejält under gårdagens riksdagsdebatt, - "Det är lite roande detta att Socialdemokraterna i en tid då Moderaterna utger sig för att vara det nya arbetarpartiet vill inrikta sig på att se till direktörernas fromma." Det är skönt att se att statsminister Fredrik Reinfeldt är så ärlig så att han i varje fall erkänner att det bara handlar om att moderaterna utger sig för att vara ett arbetarparti. Citatet finns i Riksdagens protokoll i anförande 45. Debatten handlar tydligen om näringspolitik med anledning av beskedet från Astra Zeneca om nedläggning i Södertälje. Intressant i den frågan är den totala frånvaron av Näringsministern, Centerpartiets Annie Lööf. Jag vet inte riktigt vad hon sysslar med. Men hon har kanske glömt att det är Näringsminister hon är först och främst. Kanske har hon gått på bio för att titta på den nya filmen om hennes idol, Järnladyn Maggie Thatcher.

Anders Borg
En annan som klantat sig i debatten är finansminister Anders Borg (världens bästa finansminister...). I dagens finansdebatt hävdade han att: - "Sverige har lyckats bättre än praktiskt taget alla andra länder. Enligt OECD har Sverige de minsta klyftorna..." Vilket inte riktigt stämmer med verkligheten. Vi har rasat och enligt OECD så är klyftorna mindre i Norge, Danmark, Tjeckien, Slovakien och Slovenien just tack vare Anders Borgs politik som ju har som mål att öka klyftorna. T.ex. genom straffbeskattning av sjuka, arbetslösa och gamla samtidigt som A-kassa och sjukförsäkring försämrats och de mer välbeställda får sin städning skattesubventionerad. Håll dig till sanningen Anders! Och det är inte första gången den moderata finansministern slirat med sanningen när han ska beskriva verkligheten.

Säg Nej till Euron
Apropå den finanspakt som våra politiker smugit in oss i så kanske några citat kan vara av intresse. Joseph Stieglitz, som 2001 fick det s.k. Nobelpriset i Ekonomi kallar den "Självmordspakt". Den EU-specialiserade webbtidningen EU Observer påpekar uttryckligen att även stater utanför Euron som undertecknat akten kan bötfällas av EU-domstolen om dom bryter mot pakten. Och den som verkligen bestämmer inom EU i dag, Angela Merkel i Tyskland säger i brittiska The Telegraph: - "skuldbegränsningarna kommer att vara juridiskt bindande för de 25 undertecknarna. Några överträdelser kommer inte att vara möjliga." Det här stämmer inte alls med vad den Europositiva Makten säger om den svenska anslutningen till finanspakten.

Inga kommentarer: