måndag 11 juli 2011

Ett bättre samhälle? - Pyttsan!

Teorierna om hur man ska skapa ett bättre samhälle är många. Ungefär lika många som människor. Hur ska vi t.ex. minska brottsligheten? Hårdare straff (det bygger på att brottslingar kalkylerar med vilket straff dom kan tänkas få). Hårdare övervakning. Bättre vård. Jo, tankarna är många. I Aftonbladet i dag hittar jag en debattartikel som berättar att man lyckats minska fortkörningen genom att lotta ut priser som bonus till de om INTE kör för fort. Så med anledning av detta vill jag poängtera att jag aldrig misshandlar. Jag stjäl inte. Jag kör verkligen inte för fort (jag kör inte alls). Jag köper inte sex av prostituerade. Jag begår inte äktenskapsbrott. Jag röker inte. Och jag vill, med anledning av den nya lagen mot nedskräpning, poängtera att jag inte skräpar ner i naturen. Jag skall dock erkänna att jag dock spottar körsbärskärnor på gatan. Det händer till och med att jag kastar en äppelskrutt i buskarna. Så om tidigare nämnda teori skulle införas på andra områden och inte bara i trafiken så skulle jag ju snabbt bli ganska förmögen på alla rättlevnadsbonusar jag skulle få. Jag stödjer tankarna på det bestämdaste - jag tjänar ju på det!

En intressant fråga att ställa sig när man ser vilka krav som EU och IMF ställer på Grekland är vilka baktankar man har. Om budgeten inte går ihop så måste man ju i princip öka inkomsterna och sänka utgifterna. Ett stort problem för Grekland är den usla skattemoralen. Grekerna betalar helt enkelt inte sina skatter utan smiter från detta om dom har en chans. Bland annat visar det sig att ungefär 70% av de grekiska advokaterna, juristerna, läkarna osv betalar inga inkomstskatter alls. Vad ingår då i kraven på Grekland? Jo, att den grekiska skattemyndigheten ska skäras ner och 213 skattekontor ska läggas ner! Progressiva skatter ska sänkas (de som betalas av höginkomsttagare) medan momsen ska höjas (som främst drabbar låginkomsttagare. I korthet handlar kraven på Grekland att införa en nyliberal marknadsekonomi som gynnar rikt folk och betalas av de mindre privilegierade.

Girig slipsnisse
Men det finns de som tjänar på den nyliberala ekonomin som EU och IMF arbetar hårt för att driva igenom runt om i världen. Förra året ökade antalet dollarmiljonärer i världen med 8,3%, och deras samlade förmögenhet ökade med 9,7% till 43 triljoner dollar. Det är mer än innan finanskrisen. Och det här gäller även i Europa, där mångmiljonärerna blivit rikare i alla länder, inklusive länder i rejäl kris. Det hela visar att runt om i världen saknas det inte resurser. Men politikerna som formellt bestämmer i samhället sitter i knät på slipsnissar och andra miljonärer och låter dessa bestämma dagordningen. Och den dagordningen går ut på att gynna den som har och låta den som saknar betala.

Och Sverige är inget undantag! Vem tjänade mest på jobbskatteavdragen? Den välavlönade med 50.000 i månadsinkomst, medelinkomsttagare med 25.000 eller den lågavlönade med 17.000 kronor? Vem var det som betalade? Jo, den sjuke, den arbetslöse och den pensionerade. Vem tjänade på avskaffad förmögenhetsskatt? Vem tjänade på förändringen av fastighetsbeskattningen. Ägaren till mångmiljonvillan i Danderyd eller till den lilla 30-tals villan på landet? Vem är det som får del av subventionerade RUT-tjänster? Vi har ett samhälle som för över resurser från fattig till rik!

En idiotisk lastbilschaufför lyckades i dag på eftermiddagen rasera bommarna vid järnvägsövergången i Bjuv, och då tydligen även skada elledningar och förorsaka en rejäl kortslutning i signalsystemet. Chauffören smet, men mängder av människor drabbades då deras resor blev saboterade. Själv råkade jag se problemet (det innebar nämligen att tågen Helsingborg-Åstorp drogs in hela eftermiddagen och kvällen) i tid genom en snabbtitt på Skånetrafikens hemsida innan jag gick från jobbet. Min planerade hemresa från jobbet i Burlöv innebar ett direkt Pågatåg från Burlöv till Ramlösa, och där byta till tåget Helsingborg - Kristianstad för sista biten till Åstorp. Men det tåget gick ju inte så pga denna idiot till chaffis. Och mitt tåg från Burlöv hade med största sannolikhet inte hunnit till Helsingborg så att jag kunde hinna med tåget när det istället körde "andra hållet" via Kattarp till Åstorp. Nu lyckades jag med hjälp av en av tågvärdarna som jag känner lite lätt komma fram till att om jag i Lund bytte till ett Öresundståg till Helsingborg istället så skulle det hinna till Helsingborg i tid. Det kör en annan väg och stannar inte på så många ställen. Så jag kom hem i tid ändå, men fick trängas på ett överfullt Öresundståg istället för en lugnt Pågatåg med gott om plats för att sitta med laptopen och skriva. Jävla lastbilschaufför!

Inga kommentarer: