fredag 1 juli 2011

Ättestupan i sjukförsäkringen för femtiotolfte gången

Storförlust för den Allsmäktige Reinfeldt och hans profet Borg. Med bara en rösts övervikt gick ett par förändringar i Sjukförsäkringen igenom i Riksdagen i dag. På ett par områden blir reglerna nu lite mer realistiska och mänskliga - om nu Högerregeringen lyder Riksdagen. Som jag berättade om redan i går så avslöjades det i går (vid värsta tänkbara tillfälle för Högern) att man faktiskt varit införstådda med flera av de ytterst negativa konsekvenserna av de nya reglerna. Men ändå genomfört dom! Tidigare ansvarig minister, Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m), hade protesterat mot konsekvenserna men blivit överkörd av mannen med hästsvansen. Trots detta har man från Högern talat om det som "några mindre oförutsedda negativa konsekvenser". Konsekvenserna var alltså inte alls oförutsedda utan ansvarig minister hade varnat för dom. Dessutom var dom inte mindre heller. Den nuvarande ministern, Ulf Kristersson har som enda kommentar sagt: "Vi riskerar en återgång till det gamla systemet, med långa passiva sjukskrivningar." Om sjukskrivningarna blir passiva eller aktiva avgör de inblandade myndigheterna, och de resurser dom får för att arbeta. Resurserna till Försäkringskassan har ju skurits ner till under ett minimum. Och om sjukskrivningarna blir långa för att människor är sjuka - så låt dom då bli långa. Dom ska ju i varje fall inte vara korta även om människorna är sjuka länge! Jag förstår att ansvarig minister Ulf Kristersson har blivit Regeringens expert på att gömma sig. Han har ju nyligen i en undersökning utnämnts till Högerregeringens mest anonyma minister. Jag förstår om han håller sig undan.

Karta över Danmark
Så har ett försök att i danska Folketinget stoppa rasistiska Dansk Folkepartis nya gränskontroller misslyckats. Anställningen av ett 90-tal nya gränsbevakare drar nu igång. Dessa ska enligt lagförslaget kontrollera så att inte fel personer kommer in i Danmark. Vilket enligt ansvarig minister, när hon pratar med andra länder, innebär att man ska stoppa smuggling av varor. Till och med den danska Högerregeringen vet att de nya reglerna är ett brott mot Schengenavtalet. Det är därför det finns två betydelser av den nya lagen. En som gäller i Danmark och en som gäller utåt. Men man är tvingade att låta Dansk Folkeparti få igenom sin lag för att dessa ska stödja Högerregeringens pensionsförslag. Och den svenska Högerregeringen håller ganska tyst.

Jag läser att SOM-Institutet frågat svenskarna vad dom tror om korruption. Det som hänt i Göteborg och vid bygget av Nationalarenan i Solna visar att även om korruptionen i Sverige troligtvis är låg i en internationell jämförelse så är den inte obefintlig. I SOM-Institutets undersökning har man frågat 3.000 svenskar om vad dom tror om korruption inom det privata näringslivet, inom offentlig verksamhet och inom politikerkåren. Dom tillfrågade fick på en 7-gradig skala ange hur vanlig dom trodde korruptionen var inom de olika områdena. Och det visar sig att man hade störst förtroende för politiker och sämst förtroende för företagare. De offentliga tjänstemännen låg i mitten. Och det får väl trots allt tolkas som positivt för det offentliga området. Det kunde ju varit mycket värre!

Inga kommentarer: