tisdag 26 juli 2011

Om att distansera sig

Fred och Kärlek
Vår norska galning har satt spår runt om i hela världen. Och förhoppningsvis får det till följd att vi verkligen granskar extremhögern och de främlingsfientliga grupper som växer fram på många håll i Europa. Grupper som är ett mycket större hot mot vår demokrati än muslimska terrorister. I ett nyhetsbrev jag får från den holländska radion berättar man att Anders Behring Breivik i mars var i London för att lyssna på den holländska främlingsfientliga högerns frontfigur Geert Wilders. Men människors avsky för det som hände tvingar nu alla rasistpartierna till att distansera sig från ABB. Det gäller Sverigedemokraterna i Sverige, Fremskrittspartiet i Norge, Dansk Folkeparti i Danmark och alltså också Geert Wilders Freedom Party och alla de andra vidriga grupperna. Dessa partier och deras företrädare har naturligtvis inget kollektivt ansvar för vad ABB hittat på. MEN, dom har ett stort ansvar för att dom spritt idéer som fått Anders Behring Breivik till att i princip hjärntvätta sig själv till att tro att han ska rädda världen.

Sven Tyckers besöksstatistik
De fruktansvärda händelserna i Norge har också sålt många lösnummer för pressen runt om i världen. Och det gäller även besöksstatistiken för Sven Tycker som tagit ett rejält ryck. Den här bilden visar antalet besök per dag på den version av Sven Tycker som finns på Wordpress. Där sattes det ett rejält besöksrekord i går. Även originalbloggen på swl.nu har haft extra många besökare, men i dag. Hur det ser ut på den version av Sven Tycker som finns här på Blogger har jag inte en aning om. Deras besöksräknare fungerar inte.

Jag såg förresten en notis som berättade att Google funderade på att i sina sökresultat införa någon form av censur av extrema åsikter så att dessa inte kom så högt på sökresultaten. Och det är något som vid en första tanke låter sympatiskt. Det är viktigt att försöka försvåra spridningen av hatet. Men när jag funderar vidare så blir jag tveksam. Vem ska avgöra vad som är "extrema åsikter". Ska det ske med utgångspunkt från en amerikansk ståndpunkt? Är det "extrema åsikter" att propagera för rätten till abort? Att förneka Gud? Att propagera för S&M? Att propagera för kommunism? Att propagera för CIA:s rätt att använda tortyr? Att propagera för fundamental islamism? Att propagera för fundamentala judiska bosättare? Att propagera för judehat? Att propagera för islamofobiska åsikter? Att propagera för nazism? Att propagera för extremhögern? Var går gränsen? Vem ska avgöra var gränsen går? Jag tror att vi trots allt måste låta bli dom tankarna, hur mycket det än finns idéer som jag inte tycker är rumsrena och ska få spridas vidare. Men andra har helt andra värderingar. Och att låta skenheliga amerikaner bestämma var gränsen går? Då går det som när Facebook censurerar bilder på mammor som ammar sina barn. Eller när TV-programmet AFV censurerar rumpan på nakna 1-åringar som badar i en badbalja..

I morgon är det Sjusovardagen. En dag som var helgondag i Sverige fram till år 1900 då den togs bort. Sven Tycker det är en viktig helgdag som borde återinföras. Äntligen en dag då det ska vara accepterat att ha sovmorgon. Er tyckare, som just nu går upp klockan fem varje morgon, tycker att det är en alldeles utmärkt idé.

Ha en bra dag i morgon - även om ni inte får sova till sju!

Inga kommentarer: