onsdag 6 juli 2011

Moderater kan inte räkna

När Ättestupan i Sjukförsäkringen infördes av Högerregeringen varnade bland annat Försäkringskassan och Socialdepartementet för att grupper kunde drabbas mycket svårt. Bland annat kunde stora grupper i princip stå utan inkomst. Men ansvariga Högerpolitiker blundade och slog dövörat till och hävdade att det var inga problem. Det har nu i efterhand visat sig att Finansdepartementet under Anders Borg drev igenom försämringarna trots motstånd från ansvarig minister. Nu har man tvingats genomföra vissa förändringar när verkligheten visat sig vara som Försäkringskassan och oppositionen sagt. Något som kallas "Sjukpenning i särskilda fall" ska nu införas för att rätta till en liten del av avarterna i det nya systemet. Men återigen är Försäkringskassan och Högerregeringen oense. Cirka 2.100 personer har drabbats speciellt illa hävdar nuvarande Socialutförsäkringsminister och ska hjälpas av de nya reglerna. Snarare 10.000 hävdar Försäkringskassan! Trots mitt låga förtroende och ofta starka kritik av Försäkringskassan så tror jag mer på deras beräkning. Ett annat exempel på hur illa man från Högerregeringen utredde förslaget om Ättestupan är att man gissade att ungefär 10% av de som slängdes ut ur Sjukförsäkringen trots allt skulle vara så sjuka att de så småningom skulle återvända till Sjukförsäkringen. I verkligheten visade det sig att 65% av de som slängdes ut ur Sjukförsäkringen efter ett litet tag är tillbaka, eller ännu värre, står helt utan inkomst. När Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen nyligen utvärderat hur det stod till med de som slängdes ut ur Sjukförsäkringen för att hänvisas till Arbetsförmedlingen så var 20-25% så sjuka att dom inte ens kunde delta i någon utredning av deras arbetsförmåga. Arbetsförmedlingen ville inte heller ha dom hos sig. Jag tycker att politiker som genomför en så här totalt misslyckad reform borde skämmas och dra en gammal jutesäck över huvudet och sedan sätta sig i skamvrån resten av mandatperioden!

Centerpartiet
Jag ser att ett antal centerpartister uttalat sig för att bryta upp Högerblocket. Om Centern ska överleva måste partiet bryta upp från att vara röstboskap till Moderaterna och återta en egen profil. Kan vi gissa att partipiskan kommer att vina, att Mauderaten kräver rättning i ledet och att man sedan väljer en ny partiordförande som fullföljer Mauds avveckling (inte av kärnkraft utan av partiet alltså...).

Skånes Universitetssjukhus (som är den sammanslagna organisationen mellan Lunds och Malmös sjukhus) har fått hård kritik sedan två patienter dött, med största sannolikhet pga överbeläggning. Men Region Skåne har ju i varje fall fått en jättekoloss till sjukhus. Och dessutom har man ju lyckats hålla skatterna nere. Och då får man ju vara nöjd. Om patienter och personal är hårt kritiska är inget att göra något åt. Vi har ju fått den stora prestigekolossen och den låga skatten i varje fall. Ibland får man offra något!

Sommarjogging 2011: I dag tog jag mig äntligen en kvällstur. Jag valde medvetet en inte allt för lång runda, 5,5 km, via Tingvallas motionsspår. Och valde dessutom att inte alls ta något tid utan sprang bara i ett lätt joggingtempo. Fortfarande vid 9-tiden på kvällen var det faktiskt ganska rejält svettigt. Men rent orkmässigt så gick det faktiskt inte så illa. Ska jag vara uppriktig så kändes det faktiskt bättre än väntat. Kan man hoppas på att kunna ta sig en runda någon kväll i veckan även i fortsättningen?

Inga kommentarer: